DİYARBAKIR - Memur Sen Konfederasyonuna bağlı Bem-Bir-Sen Diyarbakır İl Başkanlığı, elektrik faturalarına yansıtılan kaçak kullanım bedeliyle ilgili basın açıklaması yaptı. Merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Sağlık Sen binasında düzenlenen basın toplantısında Bem-Bir-Sen (Belediye ve Özel İdareler Birliği Sendikası) Diyarbakır İl Başkanı İbrahim Gökdemir, Bem-Bir-Sen yönetim kurulu üyeleri Mustafa Oruç ve Nevzat Çiftçi hazır bulundu.

Basın açıklamasını okuyan Bem-Bir-Sen Diyarbakır İl Başkanı İbrahim Gökdemir, elektrik dağıtım şirketlerinin baskısı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu`nun (EPDK) kararıyla tüketicilerin elektrik faturasına Nisan 2011 tarihinden itibaren `KK bedeli` adı altında kayıp ve kaçak elektrik bedelinin yansıtıldığını söyledi.

Elektrik Kaybı Dürüst Tüketiciye Yansıtılıyor
Tüketicilerin kullandığı elektriğe ilaveten ayrıca kayıp kaçak elektrik parası ödettirildiğini belirten Gökdemir, "Kaçak kullanılan elektriğin ve yetersiz teknoloji nedeniyle enerji iletim hatlarında elektrik kaybının bedeli ne yazık ki dürüst tüketiciye yansıtılmaktadır" dedi.

Devletin kayıp kaçağı önlemek için alabileceği onlarca tedbir varken yerine fakir vatandaşına zararları ödettirmesi sosyal devlet ilkesi ile çeliştiğini ifade eden Gökdemir, "Bu haksız ve adaletsiz uygulama otuz milyondan fazla elektrik abonesinin sırtına yüklenmektedir. Gerek 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununda gerekse Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinde ve elektrikle ilgili mevzuatta kayıp-kaçak elektrik bedelinin tüketicilere yansıtılacağı konusunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır" diye konuştu.

Cevap Bekleyen Sorular…
Kaçak elektrik bedelinin elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olduğunu belirten Gökdemir, bu kaybın tüketicilere yansıtılması yasal olmadığını vurguladı. Gökdemir, "Yetkililerin, acilen faturalara kaçak kullanım ücretini abonelerine tahsil ettirirken, aşağıdaki soruları cevaplandırılmalarını talep ediyoruz. Ayrıca Tüm elektrik tüketicilerinin haklarını savunmaları için il ve ilçelerdeki tüketicileri koruma derneğine başvurmalarını talep ediyoruz.

1 - Elektrik faturalarında yer alan "k/k bedelinin" ne anlama geldiğini?
2 - Hangi yasal gerekçe ile alındığını?
3 - Elektrikte ortaya çıkan kayıp ve kaçağın nedenleri ile bu kayıp ve kaçağın maliyetinin, faturasını düzenli ödeyen abonelere yüklenip-yüklenmediğinin açıklanmasını,
4 - Abonelerin kaçak elektrik kullanımı tespit edildiğinde vatandaşın aleyhine açılan yargılamalardan ötürü aldığı ağır cezalar, kesilen yüksek meblağlı faturalandırılmalarda dürüst abonelere dağıtılıyor mu?
5 - Enerji hizmet bedeli dışındaki diğer dolaylı maliyet kalemlerinin fazlalılığı ile bunların tüketiciler üzerindeki yüklerini ne olduğunu?"

Haksız Alınan Ücretler İade Edilsin
TEDAŞ`ın özelleştirilmesi sonucunda 30 milyon abonenin bölük parça edilip şirketlerin inisiyatifine peşkeş çekilmesinin kabul edilemeyeceğini ifade eden Gökdemir, "Ortaya çıkan asıl hırsızlık, sorumlusu olmayan ve karşılığında hiçbir hizmet almayan tüketicilerden haksız yere kayıp - kaçak bedeli alan kamu kuruluşu olan TEDAŞ`tır. Biz tüketiciler olarak, bundan böyle sorumlusu olmadığımız ve karşılığında hiçbir hizmet almadığımız kayıp-kaçak bedelini ödemek istemediğimizi, vatandaşlarımıza yansıtılan bu zulmü reva görmediğimizi ve şu ana kadar faturalara yansıtılan haksız ücretlerin iadesini talep ediyoruz" dedi.

M. Salih Keskin - İLKHA
 

VİDEOYO İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!