GAZİANTEP- Muharrem ayı etkinlikleri çerçevesinde Gaziantep Peygamber Sevdalıları Platformu "Kerbela ve Aşura" adıyla bir program düzenledi. Akşam saat 19.30`da başlayan programa konuşmacı olarak Doğruhaber gazetesi yazarlarından Said Şahin katıldı.

Program, Kur`an Nesli Platformunun Türkiye genelinde düzenlediği Kur`anı Kerimi güzel okuma yarışmasında ikinci gelen Muhammed Abdulhadioğlu`nun okuduğu Kur`an tilaveti ile başladı. Kur`an tilavetinin ardından Gaziantep İlim Kültür ve Yardımlaşma Derneği (İlim-der) Başkanı Mustafa Özaslan, yaptığı açılış konuşmasında Muharrem ayından insanlık tarihi için önemli birçok hadisenin meydana geldiğini söyledi.

Çağrı tiyatro grubunun sahnelediği "Aşure ve Kurtuluş" oyunun ardından konuşmacı olarak davet edilen Yazar Sait Şahin, Aşure gününde Resulullah`ın torunu Hz. Hüseyin`in, Yezit`in askerleri tarafından Kerbela çölünde katledildiği belirterek, "Kerbela olayı bir tarihtir, bu tarihi de Hz. Hüseyin yazmıştır." dedi.

Kerbela Olayı İyi Tahlil Edilmeli
Kerbela`da Hz Peygamberin torunu Hz. Hüseyni katledenlerin bazı Müslümanların, bazı sahabelerin çocukları olduğunun belirten Şahin, Kerbela olayının iyi tahlil edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "O kanı dışarıdan İslam`a düşmanlık edip İslam topraklarına saldıran kafirler dökmedi. O kanı Müslümanların içinden bir grup döktü, sahabe çocukları döktü." ifadelerine yer verdi.

Zalimlerden Korkmak ve Dünya Sevgisi Onları Bu Hale Getirdi
"Yüce sahabelerin çocukları peygamber çocuklarını katletti bu nasıl oldu?"diyen Şahin, "Dünya sevgisi ve zalimin korkusu onları bu hale getirdi. O kanı döken grubun başında Ömer bin Saad vardı. Übeydullah bin Ziyad, Ömer bin Saad`a Hz. Hüseyin`e karşı gelmenin karşılığında rey valiliğini teklifinde bulunarak önceleri Hz. Hüseyin`e karşı gelmek istemeyen Ömer bin Saad`a `ya rey valiliğinden vazgeçeceksin ya da Hüseynin başını getireceksin` deyince Ömer bin Saad, valilikten vazgeçemiyor. O makam sevdası, o dünyalık sevdası Ömer bin Saad`ı istemediği halde Hz. Hüseyin`in karşısına dikiliyor." dedi.

Şahin, "O kanı dökenler emir kulu olduğu için bunu yaptığını söylüyorlardı. Burada durup kendimize bakmamız lazım. İnsanlar emir kulu, para kulu ve makam mevki kulu olsun diye yaratılmadı. Allah`a kul olsun diye yaratıldılar." şeklinde konuştu.

Küfe halkının hem Hz. Hüseyin`i şehit ettiklerini hem de Hz. Hüseyin için ağladıkların belirten Şahin, Hz Hüseyin`in yolundan gitmeyenlerin akıttıkları gözyaşının bir manası olmadığını vurguladı. Şahin, "Hz Hüseyin için dökülen gözyaşları Hz. Hüseyin`in ruhuyla birleşmezse Hz Hüseyin`in hayatı yaşadıkları amaçları anlaşılmamış olur." dedi.

Hz. Hüseyin`in Müslümanların iyilik ve selameti için Medine`den yollara düşerek Kerbela`da bütün ailesi ve akrabasıyla katledildiğini ifade eden Şahin, "Kardeşlerim! Halimizi iyi tahlil etmemiz lazım. Hz. Hüseyin için gözyaşı döküp ağlarken, hayatımız Hz. Hüseyin`e ne kadar benziyor? Yaşadığımız toplumda haramlar işlenirken, Allah`ın hükümleri kaldırılmış, günahlar ve zulümler işlenirken ben hak sözü ne kadar söyleye biliyorum? Hakkın mücadelesini ne kadar verebiliyorum? Hz. Hüseyin`in yolundan ne kadar gidebiliyorum? Demek lazım. Eğer bunları yapabiliyorsak döktüğümüz gözyaşlarının bir manası vardır. Bunu yapamıyorsak Küfelilere benzeriz."dedi.

İnzar ilahi grubunun seslendirdiği ilahi ve ezgilerin ardından İlim-der İlim Araştırma Komisyonu Başkanı Müfit Yaray hoca`nın okuduğu duadan sonra program sona erdi.

Bekir Aslan, Şefik Mert-İLKHA