Diyarbakır’da özellikle genç ve orta yaştaki insanlarda aksesuar haline gelen ve farklı özelliklere sahip taşlardan oluşan tespihlerin birçok hastalığa iyi geldiğini belirten tespih satıcıları, fiyatların 3 bin TL’ye kadar yükseldiğini ve tespih satışlarından memnun olduklarını ifade ettiler. 

15 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Abdulkadir Güneş,  her bir tespihin farklı özelliklere sahip olduğunu bunların içerisinden Alman Kehribarı ve Rus Damla Kehribarının birçok hastalığa da iyi geldiğini belirterek, “Genelde guatr ve boğaz ağrılarına ayrıca sarılık hastalığına karşı da iyi gelir. Diğer çeşitli kehribarlar da sıkıntıya iyi gelen taşlardır.” dedi.

Firuze ve Akik yapılı Taşların sıkıntıya ve kan dolaşımlarına faydalı olduğuna dikkat çeken Güneş,  bazı taşların nazara ve birçok çeşit hastalıklara da iyi geldiğini söyledi.

Meşhur Erzurum Oltu Taşı hakkında da bilgi veren Güneş, Oltu Taşların çeşitlerinin kalitesine göre değiştiğini, fakat son yıllarda orijinal olmayan Rus taşlarının piyasada satıldığını belirterek,  “Bunlara rağmen bizim en çok sattığımız tespih çeşitlerinden biride Oltu Taşıdır. Tespih çeşitlerimizden en pahallısı ise Alman Damla Kehribar taşıdır ve gramı 140 TL’den yaklaşık 2 bin TL’ye tekabül ediyor.” diye konuştu.

Güneş son olarak, tespih kültürünün Diyarbakır'ın kültürleri arasında yer aldığını, son yıllarda ise gençlerin arasında daha yaygın hale geldiğini söyledi. 

“3 bin TL’ye kadar satılan tespih çeşitleri vardır”

Tezgâhında çeşitli özelliklere sahip tespih bulundurduğunu belirten Ayhan Girişen, sattığı tespihlerin bazı hastalıklara faydası olduğunu ifade ederek şu şekilde konuştu;  “Tespihlerim genelde Alman Damla Kehribar, Akik Taşı, Oltu ve çeşitli taşlardan oluşmaktadır. Bazı taşlar strese, bazı taşlar da sarılık ve guatr hastalıklarına iyi geliyor. Diyarbakır’da tespih kültürünün gelişmiş durumda, bazı insanlar tespihi ya hobi olarak yâda aksesuar olarak kullanıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Damla Kehribar taşının 5 yüz ile 6 yüz yıl boyunca yeraltında fosilleştiğini daha sonra tornadan yontulup piyasaya sürüldüğünü söyleyen Girişen, bu tür tespihlerin fiyatlarının 3 bin TL’ye kadar çıktığını dile getirdi.

Sattığı tespihlerin fiyatlarının 40 liradan başladığını ve 2 bin liraya kadar yükseldiğini belirten Kadir Önce ise Diyarbakır’daki tespih tezgâhlarında en çok satılan tespihlerin Oltu Taşı, Akik Taşı ve Alman Damla Kehribar taşlarından oluşan tespihler olduğunu kaydetti. Önce, “Tezgâhımda bulunan Mevcut tespihler çeşitli hastalıklara iyi gelen taşlardan oluşur. Allah’a şükür tespih satışları iyi gidiyor. Gelen müşterilerimiz tespih almadan gitmiyor. Özellikle son yıllarda orta ve genç yaştaki insanlar tespihe önem verdiklerinden dolayı satışlarımızdan memnunuz.” dedi. (Yunus Sırat/M.Sıddık Bilge-İLKHA)