BİNGÖL- Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`nden yapılan yazılı açıklamada, Bingöl`ün ikliminin meyve yetiştiriciliği açısından uygun olması nedeniyle, meyveciliğin gelir getirici bir faaliyet olarak yaygınlaştırılmasıyla üretim ve istihdamın geliştirilmesinin amaçlandığı belirtilerek, 2012 yılı kapama meyve bahçesi müracaatlarının başladığı ifade edildi.

Projenin Bingöl Merkez ve köyleri ile Adaklı, Genç, Karlıova, Kiğı, Solhan, Yayladere ve Yedisu İlçeleri ile köylerinde uygulanacağı ifade edilerek, kapama Elma, Kiraz, Armut ve Ceviz Bahçelerinin tesis edileceği kaydedildi. Açıklamada, genel şartlar ve istenecek belgelerle ilgili şu görüşlere yer verildi:

GENEL ŞARTLAR
1-Proje kapsamında yeni kurulacak kapama Elma, Kiraz, Armut ve Ceviz bahçelerini tesis etmek.
2-Elma ve Kiraz, Armut bahçelerinin tesisi için en az 4 dekar, Ceviz bahçesi tesisi için en az 5 dekar ve üzeri alanlar desteklenecektir.
3-Proje başvuruları 1 Aralık 2011 tarihinden itibaren İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine (Kurum tarafından istenen belgeler tamamlanmış olarak) yapılacaktır.
4-Başvurular İl ve İlçe Müdürlüklerinin teknik elemanlarınca yerlerinin uygun olması durumunda Çitçi katkı payının banka nezdinde açılacak hesaba yatırılması ve dekontun Kuruma teslim edilmesi ile kesinleşmiş olup, başvuru kabul edilmiş sayılacaktır. Başvuru yaptığı halde % 50 katkı payını yatırmayan çiftçiler projeye dahil edilmeyecektir. Projeye ayrılan ödenek esas alındığından, ödenek miktarı kadar müracaat yapıldıktan sonraki başvurular kabul edilmeyecektir.
5-Süresi içinde yapılmayan başvurular ile posta yoluyla vs. yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
6-Başvuru bitiş tarihinden itibaren İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından görevlendirilen teknik ekiplerce uygun görülmeyen yerler değerlendirmeye alınmayacaktır.
7-Teknik ekiplerin yer tespiti çalışması sırasında doğru beyanda bulunmayan ve proje süresince çalışmalarda zorluk çıkaran çiftçilerin başvuruları iptal edilecektir.
8-Teknik ekiplerin çalışması sonucunda uygun görülen başvurular proje için temin edilen finansal kaynak oranında desteklenecektir.
9-Desteklenecek projelerin yaklaşık maliyetinin % 50`si çiftçi, % 50`si İl Özel İdaresince karşılanacaktır.
10-Proje katkı paylarını belirtilen süre içerisinde yatırmayan çiftçiler başvurularından vazgeçmiş sayılacaktır.
11-Projenin ilanından fidan teminine kadar geçen süre içerisinde talimatta belirtilmeyen konularda sorunları çözmek üzere İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Başkanlığında, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinden bir temsilcinin de katılımı ile 3 kişilik bir komisyon kurulacaktır. Bu Komisyon ilave edeceği 2 teknik eleman ile aynı zamanda fidan seçim ve fidan temin çalışmalarını da yapacaktır.
12-Çiftçiler Kapama Meyve Bahçesi tesisi için komisyon tarafından hazırlanan teknik talimata (Fidan Dikim Aralığı, Demir Kazık Sayısı, Kafes Tel Miktarı vs.) uymak zorundadır.
13-Çiftçiler ihale sonucu alınan, yeterliliği uygun görülen ve kendi adına ayrılan fidan ve malzemeleri teslim almak zorundadır.
14-Kapama Meyve Bahçesinin etrafının çevrilmesi için verilecek malzeme (Kafes Tel, Köşebent Demir, Demir Kazık, Çimento, Bağlama Teli ve Germe Teli) amacı dışında kesinlikle kullanılmayacaktır. Amacı dışında kullananlar hakkında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun ilgili hükümleri çerçevesinde destekleme miktarı geri alınacaktır.
15- Kamu kurum ve kuruluşları bu projeden faydalanamazlar.
16- Fidan ve diğer malzemelerin temin işlemleri ilgili kurumların bütçe harcama esaslarının ilgili maddelerine göre yapılacaktır.
17-Desteklenecek girdiler hazırlanan projede belirtilmiştir.

İSTENECEK BELGELER:

1-Kadastro görmüş köylerde tapu kaydı ( tapu hisseli ise hissedarlardan en az 10 yıllık süre için alınan muvafakatname )
2-Kadastro görmemiş köylerde ise vergi kaydı, ÇKS, tapu senedi gibi belgeler.
3-Kiralanacak arazilerde en az 10 yıllık süreyi kapsayacak şekilde kira sözleşmesi.
4-Nüfus cüzdan fotokopisi
5-Banka Dekontu (Başvuru uygun görüldükten sonra)

Ali Yıldırım-İLKHA