HDP'nin sokağa çıkma çağrısının ardından yaşanan 6-8 Ekim olaylarının üzerinden tam bir yıl geçti. Bölgede yaşanan olaylarda; ambulanslar, okullar, işyerleri, araçlar yakıldı, dükkanlar talan edilip yağmalandı, camiler ve medreseler içindeki Kur`an ile yakıldı, onlarca kişi hayatını kaybetti.

O anların tanığı olan Batmanlılar, yaşadıkları mağduriyeti anlatarak halen 6-8 Ekim olaylarının açısını içlerinde yaşadıklarını söylediler.

 “6-8 Ekim olayları üzerinden dini yaşama darbe vuruldu”

6-8 Ekim olaylarının manevi olarak çok zararı olduğunu ifade eden Batma halkından M. Latif Şahin, “6-8 Ekim olayları özellikle halkın üzerinde büyük etki yarattı. Halkta tedirginlik oluştu. İnsanlarda ‘her dindar bir IŞİD'çi` olarak algılanmaya başlandı. Bu algıya muhatap olmamak için insanlar ibadetlerini yaparken dışa yansıtmamaya çalıştılar. Bu da biz dindarları fazlasıyla etkiledi. Bu şekilde az da olsa insanlar ibadetlerinden uzaklaştırıldı. Bizim isteğimiz, insanlar dini kimliklerinden çekinmemelidir. Bir daha bu olayların yaşanmaması için devlet dahil herkesin üzerine düşeni yapmasını istiyoruz.” dedi.

"Bölge zarara uğradı"

6-8 Ekim olaylarında bölgenin ekonomik açıdan çok büyük zarara uğradığını belirten Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı A.kadir Demir, “İnşallah bir daha 6-8 Ekim olayları olmaz. Çünkü o günleri biz yaşadık. Bir sene geçti aradan. Üç gün boyunca çok sıkıntılı günler yaşadık. İnşallah ilimiz ve bölgemiz bu tür olayları bir daha yaşamaz. Olaylar ilimize ve bölgemize ekonomik açısından da ciddi zarar vermişti. İnsanlarımız o günden bugüne biraz daha temkinli ve tedirgin oldular. Onun için 6-8 Ekim olayları, ekonomik açından da ilimizi ciddi anlamda etkilemişti.” ifadelerini kullandı.

“Halk artık olay istemiyor, huzur istiyor”

6-8 Ekim`deki yaşatılan acıları halen içlerinde yaşadıklarını belirten Mansur Obut, “6-8 Ekim olaylarının yaşandığı günler, Güneydoğu`da gerçekten hiç görmek istemediğimiz, arzulamadığımız günlerdi. Bu insanlarımıza, esnafımıza ve burada yaşayan tüm herkese çok ciddi zararlar vermiştir. Bu olaylar kötü bir imaj bırakmıştır. Halen o günlerin açısını içimizde yaşıyoruz. Bizde çok derin yaralar bıraktı. Şuanda şunu rahatlıkla söylememiz lazım ki, Batman`da yaşayan halk artık gerginlik istemiyor, kavga istemiyor, olay istemiyor, huzur istiyor.” açıklamasında bulundu.

“O günler kötü, karanlık günlerdi”

O günlerin çok karanlık günler olduğunu ifade eden Ferhat Malgir ise şunları söyledi: “6-8 Ekim olayları bütün bölgenin görmek istemediği, bir daha yaşamak istemediği kötü günlerdi. Bütün bölgenin huzurunu kaçıran, esnafın milyonlarca lira zarara uğramasına neden olan ve 52 kişinin yaşamına neden olan kötü, karanlık günlerdi. Allah bize bir daha o günleri yaşatmasın.”

“Esnaf olarak çok mağdur olduk”

6-8 Ekim olaylarının esnafın üzerinde ciddi etkileri olduğunu söyleyen esnaflardan Cevdet Baytar, “Mağdur olduk, sıkıntılar yaşadık, insanlarımız öldü. Camımız kırıldı, dükkanlarımız yağmalandı. Bunların tekrarlanmasını kesinlikle istemiyoruz. Bizim bu bölgenin halkı olarak daha duyarlı olmamız lazım. Bunların yaşanmasını kesinlikle biz istemiyoruz. Biz huzur olsun, insanların rahat ve ferah içerisinde burada yaşamalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

6-8 Ekim olaylarının ardından ilerinin çok kötü duruma doğru gittiğini vurgulayan bir başka esnaf Tahsin Kanat, şunları kaydetti: “6-7 Ekim olaylarından sonra işlerimiz çok kötü duruma gitti. Bu kötü durum halen daha devam ediyor. Zaten işlerimiz kötüydü, bu son olaylardan sonra işlerimiz yine kötüye doğru gitmeye başladı. 6-8 Ekim olaylarında işyerlerimiz yağmalandı, camlarımız kırıldı, arabalarımız yakıldı, talan edildi. 6-8 Ekim`den sonra o günden bugüne esnaf kendini toparlayamadı. Bu bölgenin esnafının durumu gerçekten çok kötüdür. Bir daha bu tür olayların olmamasını istiyoruz. Yetkililerin bunun için önlem almasını istiyoruz.”  (M. Fatih Akgül - İLKHA)