VAN - Kurulduğundan bu yana Erciş`te vatandaşlara yönelik çeşitli faaliyetlerde bulunan Erciş İhya-Der, yaptığı basın açıklamasıyla yaşanan deprem sonrası Erciş`teki son durumu değerlendirdi. Basın açıklamasını okuyan Dernek üyelerinden Hüsnü Demir, "Hayatın eskisine oranla normalleştiğini, ancak buna rağmen vatandaşın sorunlarının bitmediğini belirtti.

 

Vatandaşın Sorunları Hala Devam Ediyor
Depremlerden sonra yaşanan tüm olumsuzlukların eskisine oranla azaldığını, yaşamın olumlu yönde değişmeye başladığını ifade eden Demir, "Erciş`te şu an da yaşananlar eskisine oranla daha olumlu… Ancak vatandaşın sorunları hala devam ediyor "dedi. Yaşanan mağduriyeti dile getiren Demir, şöyle devam etti: "Vatandaşın en büyük sorunu olan çadır ve konteynır ihtiyacı hala devam ediyor. Depremin yaşanması ile ilk günlerde vatandaş barınma amacıyla yer arıyordu ve şuanda çoğu vatandaş bu sorunla baş başa. Erciş`te bulunan vatandaşın büyük bölümü bu nedenle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ayrıca mahalle aralarında kalan vatandaşlar evlerinin tek katlı olmasından cesaret alarak evlerine girebiliyorlar. Ancak binalarda kalan vatandaş deprem korkusu nedeniyle evlerine girme cesaretini kendilerinde bulamıyor."

 

İhtiyaçlarının Acilen Giderilmesi Lazım
Depremle birlikte gelen yardımların kesilmesiyle, vatandaşların daha bir mağdur duruma düştüğünü söyleyen Demir, "Erciş`te bulunan binaların yüzde 90`ı kullanılamaz halde… Buna bağlı olarak onlarca işyeri de kullanılamıyor. İşyerlerini kullanamayan vatandaş iş yapamadığı için, ihtiyacını giderecek gıda bulamıyor. Bu ihtiyaçlarını giderecek çoğu kurum ve kuruluş da yok. Şuanda bu ihtiyaçların acilen giderilmesi lazım" dedi.

 

Soğuk Havalara Rağmen Çadırlarda Kalıyorlar
Erciş depreminin ardından, eğitim ve sağlık alanında da çok büyük sorunların olduğunu belirten Demir, "En büyük sorun okulların açılmaması. Erciş`te bulunan okulların büyük bölümünün hasarlı olması bunun önünü tıkayan en büyük sorunlardan bir tanesi… Erciş genelinde vatandaşlar olarak, hiç kimse çocuklarını okula göndermek istemiyor. Deprem korkusu yaşayan vatandaş, çocuklarını il dışında bulunan okullara göndermek zorunda kalıyor" dedi. Ayrıca sağlık alanında ciddi problemlerin olduğunu belirten Demir "Havalar soğuk. Erciş halkı, soğuk havalara rağmen çadırlarda kalıyor. Bu da ya hastalıkların doğmasına ya da ölümlerin yaşanmasına neden oluyor" diye konuştu.

 

İhya Der Olarak Seminerler Düzenliyoruz
Erciş`te seminerler düzenlediklerini söyleyen Demir, "Vatandaşın tek sorunu gıda ya da barınma değil tabii. Bunlar yanında psikolojik sorun yaşayan vatandaşların ortaya çıkması, çadırlarda yangınların çıkması… Gibi birçok sorunlar yaşıyorlar. Biz İhya Der olarak bu vatandaşa yönelik seminerler düzenliyoruz. Çoğu zaman kardeşlerimizle birlikte vatandaşı çadırlarında ziyaret ederek onlara tavsiyelerde bulunuyoruz. Böyle hadiselere karşı sabretmeleri gerektiğini vurgulayarak nasihatlerde buluyoruz. Ayrıca gıda, giyim ve benzeri yardımlarımızda oluyor" dedi.

 

Vatandaş Kendi Güvenliğini Nöbet Tutarak Sağlıyor
Van ve Erciş genelinde yaşanan hırsızlık ve yağmalama olaylarına da değinen Demir, "En çok üzüldüğümüz durum, Erciş genelinde yaşanan yağmalama ve hırsızlık olaylarının yaşanması. Bu konu hakkında şahit olduğumuz vakalar oldu. Her gün hırsızlık ve yağmalama vakalarını duyuyoruz. Bu yüzden vatandaş korku içinde evlerine ve çadırlarına girebiliyor. Çoğu ise nöbet tutarak güvenliklerini sağlamak zorunda kalıyor" dedi.
 
Burhan Teke - İLKHA