AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, seçimde sandıkların birleştirilmesi ya da seçmenin kayıtlı bulunduğu sandık dışındaki bir sandıkta oy kullanmasının söz konusu olmadığını belirterek, sandıkların konulacağı yeri belirleme yetkisi ilçe seçim kurulunda, itiraz halinde ise nihai karar mercii olan Yüksek Seçim Kurulu'na ait olduğunu ifade etti.

Çelik yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti olarak hassasiyetlerinin seçimlerin en nitelikli şekilde yapılması olduğunu belirterek, Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu, herkesin kanundaki şartlara uygun seçme, seçilme, bir siyasi partiden ya da bağımsız aday olma ve siyasi faaliyetlerde bulunma hakkına sahip bulunduğunu ifade etti.

Çelik seçimlerin eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapıldığını belirterek, “ilçe çevresinde seçimin düzenle yürütülmesini sağlamak için gereken bütün tedbirleri almak ve seçim işlerini denetlemek, sandık kurullarını ve sandıkları kurmak ve sandıkların konulacağı yerleri belirlemek, ilçe seçim kurulunun görev ve yetkisi dâhilindedir“ dedi.

Çelik, sandıkların konulacağı yerin tespitinde temel kıstasın, seçmenin oyunu kolaylıkla, serbestçe ve gizli şekilde kullanabilmesi olduğunu ifade ederek, “Sandıkların okul avlusu ve salonların elverişli kısımları gibi genel yerlere, buralar yetmediği takdirde kiralanacak kahvehane, lokanta gibi yerlere konulabileceğini, kışla, karargâh, ordugâh gibi askeri bina ve tesislerle karakollara ve parti binalarına, muhtarlık odalarına sandık konulamayacağını“ ifade etti.

Basına yansıyan İlçe Seçim Kurulu kararlarının, sandıkların kurulacağı yerin belirlenmesiyle ilgili ve sınırlı olduğunu vurgulayan Çelik, “Sandıkların birleştirilmesi ya da seçmenin kayıtlı olduğu sandık dışındaki bir sandıkta oy kullanması söz konusu değildir. Seçimde sandıkların konulacağı yeri belirleme yetkisi ilçe seçim kurulunundur. İtiraz veya şikâyet halinde nihai karar, Yüksek Seçim Kuruluna aittir. Bugüne kadar pek çok köy veya mahalledeki seçmenlerin oy kullanacağı sandığın, başka bir köy veya mahalleye kurulmasına dair ilçe seçim kurulu ve YSK kararları vardır. Burada önemli olan, bu yönde bir kararı gerekli ve zorunlu kılan haklı gerekçenin olup olmadığıdır. Çünkü Anayasa ve yasalar, bu yönde bir karar alınmasına engel değildir.“ dedi.

Esas olanın seçimin dürüstlük ve düzen içinde sürdürülmesi olduğunu belirten Ömer Çelik, “Anayasa ve yasaların aradığı esas şey, seçimin dürüstlük ve düzen içinde sürdürülmesi, seçmenlerin kolaylıkla, her türlü korku ve baskıdan uzak serbestçe, güvenle ve gizlice oy kullanmalarıdır. Bu şartların oluşmadığı yerlerdeki seçmenlerin oy kullanacağı sandıkların, başka bir mahalle veya köye kurulması kararını ilçe seçim kurulu verebilir. Bu konudaki nihai karar elbette YSK’ya aittir. Bizim arzumuz, vatandaşlarımızın kolaylıkla, serbestçe, güvenle ve gizlice oylarını kullanmalarının sağlanması; seçimlerin dürüstlük ve düzenle yönetilmesidir. Hangi partiye oy verirse versin, tüm vatandaşlarımızın iradesinin sandıklara tam yansımasını istiyoruz. Tek bir oyun bile heba olmasını istemiyoruz. Her vatandaşımızın iradesinin sandığa özgürce yansımasını istiyoruz.“ ifadelerini kullandı. (İLKHA)