Kızıltepe Devlet Hastanesi Baştabibi ve Kardiyoloji Uzmanı Fethullah Kayan, 29 Eylül Dünya Kalp günü nedeniyle İlke Haber Ajansına (İLKHA) önemli açıklamalarda bulundu.
Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir kalbe ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Kayan, haftanın en az 5 günü günde en az yarım saat hızlı tempoda yürüyüş veya yavaş tempoda koşu egzersizinin yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
Kayan, kalp sağlığı için özellikle sigara, alkol ve madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıkların terk edilmesinin altını çizdi.
Kalp sağlığı için vatandaşların yakın mesafelerde, araba yerine yürümeyi tavsiye eden Kayan, “29 Eylül Dünya Kalp günü münasebetiyle özellikle vatandaşlarımızın sıhhatli olabilmesi, sağlıklı bir kalbe sahip olması için, yaşam tarzında gerekli modifikasyonların, değişikliklerin yapabilmesini şiddetle önermekteyiz. Yaşam tarzında sedantel bir yaşam tarzının olması, yani vatandaşımız kendi evinden markete ya da yakın mesafedeki işine arabayla gidiyorsa, bu onun sağlığı için olumsuz bir durumdur. Özellikle vatandaşlarımızın New York Kalp Cemiyetinin önermiş olduğu haftanın en az 5 günü günde en az yarım saat hızlı tempoda yürüyüş veya yavaş tempoda koşu egzersizini ısrarla yapmalarını önermekteyiz.” diye belirtti.
“Sağlıklı bir kalp için kötü alışkanlıklarterk edilmelidir”
Bisiklet kullanımının da sağlıklı bir yapıya sahip olma yöntemi olduğuna dikkat çeken Kayan, “Vatandaşlarımızın yürüme alışkanlığı yanında, bisiklet kullanmalarını öneriyoruz. Özellikle bisiklet kullanımı, hastaların daha sağlıklı bir hemodinamik yapıya sahip olmaları için uygun bir egzersiz yöntemidir. Yine sağlıklı bir kalbe sahip olmak için kötü alışkanlıklar dediğimiz sigara, alkol ve madde bağımlılığı gibi alışkanlıkların terk edilmesi gerekmektedir. Özellikle de sigaranın bırakılmasının, altını çizerek önem arz ettiğini ifade etmek istiyoruz. Çünkü sigara içme alışkanlığının ta ortaokul yaşlarına indiğini biliyoruz. ” diye hatırlattı.
“Günlük ortalama tuz tüketim miktarı 4-6 gram olmalıdır”
Sağlıklı bir kalbe ve sağlıklı bir kalp damar yapısına sahip olunabilmesi için tuz tüketiminin azaltılması gerektiğini belirten Kayan, “ Ülkemizde yakın bir zamanda yapılan bir çalışmada, günlük ortalama kişi başına 18 gram tuz tüketildiği anlaşılmıştır. Dünya sağlık örgütünün sağlıklı bir bireyin tüketmesi gerektiği tuz miktarını 4-6 gram olarak belirlemiştir. Biz normal tüketilmesi gerekenin üç katı kadar tuz tüketmekteyiz. Her vatandaşımızın tuz tüketimini azaltması gerekmektedir.” diye konuştu.
“Tansiyon ve şeker hastaları tedavilerine dikkat etmelidir”
Baştabip Kayan, “Tüm vatandaşlarımızın sağlıklı bir kalbe ve sağlıklı bir kalp damar yapısına sahip olabilmesi için, risk faktörlerinin modifikasyonuna, özellikle önem göstermesi arz etmektedir. Nasıl ki bir hipertansiyon hastası tedavi alıyorsa, tedavinin etkin olup olmadığını değerlendirmesi gerekir. Bunun için de düzenli kontrollerle tansiyonuna baktırması gerekmekte, doktoruna düzenli aralıklarla gelmesi gerekmektedir. Bir Şeker hastası esasında kalp hastası kabul edildiğinden, şeker hastalarının tedavilerine dikkat etmeleri gerekir.”dedi.
Kayan, böbrek hastalarının kalp hastalığı riski olduğundan, düzenli olarak kendi Nefroloji, Dahiliye doktorlarının yanında, bir de Kardiyolojiye görünmelerinin faydalı olacağını ifade etti.
Kayan, son olarak “Tüm bunları bir araya getirdiğimizde, yine de bazılarının kalp damar hastalığına yakalandığını görmekteyiz. Bunun altında genetik yapının yattığını biliyoruz. Dolayısıyla özellikle genetik yapıda hastalık varsa bile, biz bu tür alışkanlıklarımızı yaşam tarzımızı değiştirdiğimiz zaman, bu hastalıkların oluşmasını ya engelliyoruz, ya da geciktirmiş oluyoruz. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir kalbe ihtiyaç olduğunu belirtiyor, bütün vatandaşlarımızın Dünya Kalp gününü kutlarız.” temennisinde bulundu. (Mehmet Aslan-İLKHA)