VAN - Mustazaf-Der Van şubesi, dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinlik ve programlarla ihya edilen Aşure Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunuldu. Mustazaf-Der Van Şube Sekreteri Ferhat Aköz tarafından yapılan açıklamada, Aşure gününün önemine değinilerek, anlamı hakkında bilgi verildi.
 
Aşure denince akla, Hz. Âdem`in (as) Allah`u Telalaya yaptığı tövbesi ve o tövbesinin kabulü, Hz. Nuh`un (as) ona inanlarla birlikte tufandan kurtuluşu, Hz. Musa`nın (as) Firavun`un zulmünden kurtuluşu gibi sevindirici hadiselerin de geldiğini ifade eden Aköz, yaşanan bu hadiselerin İslam ümmetine dersler verdiğini belirtti. Bunun öneminin Peygamberin (sav) hadisiyle zenginleştiğini söyleyen Aköz, "Aşure Günü oruç tutmak sünnettir. Bir kimse, Aşure günü oruç tutsa, Allah`u Teâlâ ona bir şehit sevabı verir. Aşure günü oruçlu olan için, yedi gök ehlinin sevabını yazar. Aşure günü bir mümine iftar verene, ümmet-i Muhammed`in hepsine iftar vermiş gibi sevap yazılır. Aşure günü bir yetimin başını okşayana Allah`u Teâlâ o yetimin başındaki kıllar kadar Cennet`te derece verir" dedi.
 
İmam`ın Şahadeti İslam Âlemi İçin Bir Diriliş Çağrısı Oldu
Yaşanan hadiseler içerisinde en fazla üzüntü veren olayın Hz. Hüseyin`in Kerbela da şehit edilmesi olduğunu belirten Aköz "Burada İmam Hz. Hüseyin`in ve sadık dostlarının şahadeti bizleri derinden etkilemiştir. Ancak Hz. Hüseyin`in (ra) şahadeti, İslam âlemi için her ne kadar üzücü bir olay ise de, aynı zamanda İslam âlemi için bir diriliş çağrısı oldu. İmam`ın vermiş olduğu bu mücadeleden almamız gereken en önemli mesaj, hiçbir zaman Yezidilere ve Yezidi düşünceye sahip insanlara boyun eğmeyip, tevhidi mücadeleyi devam ettirmektir" ifadelerini kullandı.
 
 
Büyük Hedefler Büyük Bedeller Gerektirdiğini Bilmeliyiz
Hz. Hüseyin`in yaşayışı, direnişi ve şahadeti bizim hayatımızın her alanına birer yaşayış örneği olduğunu, tüm inanan insanların bu yaşayışla yaşaması ve yaşatması gerektirdiğini vurgulayan Aköz "Hz. Hüseyin`in yolu, onun şahadet yıl dönümünü her yıl canlı tutmak ve gençliğimizi İslami terbiye ile terbiye etmek ve yeni Hüseyinler yetiştirmektir. Hz Hüseyin nasıl ki haksızlıklara karşı malıyla ve canıyla mücadele etmişse ve nasıl ki bu zulmün durması için yola koyulmuşsa ve bunun sonucunda Allah ona şahadet gibi büyük bir mükâfatı vermişse, biz de bilelim ki, hak yolda Hüseyinler olmanın sonucun da o denli büyük ve yücedir. Büyük hedefler büyük bedeller gerektirdiğini bilmeliyiz" dedi.
 
Hüseyin Bir Diriliştir, Bir Hayattır, Bir Teslimiyettir
Hüseyinlerin hiçbir zaman bitmeyeceğini vurgulayan Aköz, şunları kaydetti: "Çağımızda modern Yezidiler var olduğu gibi, Hamdolsun Hüseyinlerimiz de vardırlar ve Allah`ın izniyle her zaman da var olacaklardır. Hüseyin bir diriliştir, bir hayattır, bir teslimiyettir. Hüseyin denilince inananlar biran düşünür. Düşüncesinde gayet dikkat ederek şunlara değinir; evet, Hz. Hüseyin`in şahadetiyle hakkın galibiyeti ve batılın zelil oluşu insanın aklına geliyor. Bu da Hz. Hüseyin`in kıyamının başarıya ulaştığını göstermektedir. Hak hiçbir zaman bize gelmez, hakka gidecek olan ve adaleti tesis edecek olan bizleriz."
 
(Burhan Teke - İLKHA)