HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Mehmet Yavuz, beraberindeki heyetle Ak Parti Genel Merkezi, Saadet Partisi ve Demokratik Sol Parti`ye bayram ziyaretinde bulundu.

İlk ziyaretini Ak Parti`ye gerçekleştiren Yavuz ve beraberindeki heyeti AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ karşıladı.

HÜDA PAR'ın seçime girmeme kararı ile ilgili konuşan HÜDA PAR Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, Ak Parti ve camiasının bayramını tebrik ederek sözlerine başladı.

İdrak edilen Kurban Bayramının İslam Alemi üzerindeki kara bulutların dağılmasına vesile olması niyazında bulunan Yavuz, Mina'da yaşanan izdiham sonucu vefat eden hacılara da ve bayram sürecinde yaşanan trafik kazalarında hayatlarını kaybeden vatandaşlara da taziyede bulundu.

1 Kasım seçimlerine girmeme noktasında bir karar aldıklarını ve bu kararı almalarındaki etkenlerden birinin de seçmen iradesinin sandığa yansımadığını düşündükleri olduğunu belirten Yavuz, 20 Temmuz'la başlayan çatışmalı sürecin bölgede yaşanan şiddet sarmalını daha da arttırdığına dikkat çekti.

Böyle bir ortamda seçmen iradesinin sandığa yansımayacağını düşündükleri için HÜDA PAR olarak 1 Kasım'da yapılacak seçimlere girmeme kararı aldıklarını belirten Yavuz sözlerine şöyle devam etti:

“Ayrıca YSK'nın parti olarak seçime giremeyeceğimiz ile ilgili kararı oldu. Bu bizce yanlış bir karardı. Ama YSK itirazımıza rağmen bu kararını kesinleştirdi. İtiraz edecek üst merci olmadığı için de YSK'nın bu kararı kesinleşti. Bu husus da seçime girmeme kararımızda etkili oldu. 1 Kasım erken seçimlerinin memleketimiz için hayırlar getirmesini diliyoruz. Almış olduğumuz bu karar boykot değildir. Biz seçmenlerimizin sandığa gitme ve özgür iradeleri ile İslami ve insani noktada hassasiyet taşıdıklarına inandıkları kişi ya da partilere oy vermelerini istiyoruz"

Çatışmalarda halk zarar görmemeli

Halkın iradesini silah ile baskı altına alanlara karşı yapılan mücadelede halka zarar verilmemesi gerektiğinin altını çizen Yavuz, son dönemlerde artan operasyonlar ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Yavuz, “Çözüm sürecinin başladığı günden bu yana çözüm sürecine olan desteğimizi ifade ettik. Devlet aklının ilk defa doğru bir şey yaptığını ve elinde silah olan yapı ile görüştüğünü, silahların bırakılması için ortaya konulan bu çabaların önemli olduğunu ve desteklediğimizi söyledik. Ancak uyarı ve ikazlarımızı da yaptık. Silahlı bir örgütü tek başına muhatap kabul ederseniz sapla samanı birbirine karıştırırsınız, silahlı örgüt hak etmediği bir alan hâkimiyeti ve siyasal nüfuz temin eder. Gelmiş olduğumuz noktada haklılığımız ortaya çıktı. Biz, elinde silah olanların şehirleri yaşanmaz hale getirip silah deposuna çevirmesine karşıyız. Elinde silah olanların halkın huzurunu kaçırması devlet tarafından engellenmelidir. Silahlı unsurlara yönelik halkın mal ve can güvenliğini sağlayacak adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak devlet bunu yaparken hukuk içerisinde kalmalı, halkın can ve mal güvenliğine zarar verecek ve halkı silahlı güçlerin hedefi haline getirecek eylemlerden uzak durması gerektiğini de söylüyoruz" şeklinde konuştu.

Yasin Börü davası sulandırılıyor

Yasin Börü ve arkadaşlarının vahşice şehit edildiği davanın duruşmasının 5 Ekim'de Ankara'da görüleceğini hatırlatan Yavuz, Yasin Börü ve arkadaşları ile ilgili davanın gereken ciddiyet içinde ele alınmadığı kanaatini taşıdıklarını söyledi.

Ağır cezalık bir davada peş peşe tahliyelerin yaşanıyor olmasının bu davanın sulandırıldığını düşüncesini kendilerinde oluşturduğunu belirten Yavuz, “Yasin Börü ve arkadaşlarının vahşi bir şekilde şehit edilmesinin üzerinden bir yıl geçti. Bu o bölgede ilan edilen öz yönetimlerin nasıl bir şey olduğunu gösteren önemli bir göstergedir. Bu davanın derinleştirilerek tekrar ele alınmasını ve özellikle de azmettiricilere yönelik de soruşturma açılmasını talep ediyoruz. Böyle olmadığı takdirde bu davadan çıkacak sonuç kamuoyunun vicdanın tatmin etmeyecektir. Duyarlı siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin bu davayı her aşamada takip etmesi gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Elinde silah olanlar Kürtlerin temsilcisi olamaz

HÜDA PAR heyetini karşılayan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, HÜDA PAR'ın bölgedeki tavrını ve çalışmalarını takdir ettiklerini ifade etti. Bölgede PKK`nin kendisi dışında hiç kimseye tahammül etmediğine de vurgu yapan Özdağ, "Bunlar ne Kürtlerin, nede orada yaşayan Arapların nede Müslümanların temsilcisi değiller. Ellerinde kan olan ve silah olan insanlar kimsenin temsilcisi olamaz." dedi.

Kürt hakkı diye Kur'an ve siyer dersine karşı çıkıyorlar

"Yasin Börü'nün vahşice katledilmesini kınamayanlara bu ayıp yeter" diyen Özdağ, "Bu zihniyetin meclisteki temsilcileri mecliste Kur'an-ı Kerim ve siyer derslerine karşı olduklarını söylüyorlar. Bunlar Kur'an dersine karşı çıkarak, siyer dersine karşı çıkarak, sonrada Kürtlerin temsilcisi olduklarını savunacaklar. Bunlar bu yaptıkları için halkımızdan özür dilemeliler.” ifadelerini kullandı.

HÜDA PAR'a karşı yapılan saldırılara da değinen Özdağ, “Hani siz demokrasi diyordunuz, barış diyordunuz? Bunlar egemen güçlerin taşeronluğunu yapıyor. Bunlar Türkiye'nin büyümesini engellemek ve özgürlüklerin alanını kısıtlamak istiyorlar" diye konuştu.

CHP, parti binasına gösterdiği duyarlılığı Yasin Börü için göstermedi

Suçsuz bir insanı öldürmenin bütün insanlığı öldürmeye denk olduğunu ifade eden Özdağ, sözlerine şöyle devam etti:

"Yasin Börü'yü öldürerek bütün insanlığı öldürdünüz. Orada şehit olanlara Allah'tan rahmet diliyorum. Buradan CHP'ye çağrıda bulunuyorum. HDP'nin binalarına saldırı oldu. Bende o saldırıları tasvip etmiyorum. CHP'liler hemen HDP genel merkezine geçmiş olsuna koştu. HÜDA PAR'lılar katledildi, Yasin Börü katledildi, bunlar HÜDA PAR'ın genel merkezine gittiler mi? Aynı şekilde Ak Parti başkanlarından öldürülen ve kaçırılanlar oldu. Bunun içinde Ak Partiyi ziyaret etmediler. Çifte standart uygulanmamalıdır. HÜDA PAR saldırılara rağmen bölgede çok büyük bir iş başarıyor." diye konuştu.

Hükümet şikâyet değil çözüm merciidir

HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Mehmet Yavuz, HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Reşat Uşar ve beraberindeki heyet daha sonra Saadet Partisi Genel Merkezini ziyaret etti.

HÜDA PAR heyetini Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Latif Öztek, Saadet Partisi Disiplin Kurulu Başkanı Ali Vural karşıladı.

Bölgede insanların çok büyük mağduriyet ile karşı karşıya olduğunu söyleyen SP Genel Başkan Yardımcısı Latif Öztek, "Ankara'da oturup bölge ile ilgili konuşmak kolay oradaki insanların karşı karşıya kaldığı sıkıntılar çok büyük. Allah 1 Kasım'da ki seçimlerde Türkiye için hayırlı bir sonuç çıkmasını nasip eder inşallah. Bölgede vatandaşın özgür iradesini kullanabilecek bir ortam sağlanmalıdır. Hükümetin bölgedeki sıkıntılar ile ilgili şikâyet etmemesi gerekiyor. Bu sıkıntılara çözüm üretmesi gerekiyor. Çözüm süreci devam ederken tonlarca patlayıcı bölgeye girdi. Bu kabul edilebilir bir durum değil." diye konuştu.

HÜDA PAR yanlışları yüksek sesle dile getirdi

"HÜDA PAR eksikliklerine rağmen çözüm sürecine destek vermekle beraber yapılan yanlışları yüksek bir sesle de dile getirdi" diyen HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Mehmet Yavuz, "Çözüm sürecinde yapılan yanlışlıklardan dolayı örgüt bölgede 30 yılda elde edemediği kazanımları 3 yılda kazandı. Hükümetin silahlı örgütü tek muhatap kabul etmesi ile de örgüt bölgede alan hâkimiyeti ve meşruiyet kazandı. Çözüm süreci devam ederken yaptığımız uyarılar dikkate alınsaydı, bu gün ortaya çıkan sorunlar yaşanmaz ve bu kadar kan akmazdı. " diye konuştu.

Kürt Meselesi çözülmelidir

Ortadoğu'da uluslararası güçlerin yeni sınırlar çizmeye çalıştığına dikkat çeken Yavuz, "Bu sınırlar yeniden çizilirken örgüt içinde farklı istihbarat örgütleri ile beraber hareket eden kliklere roller verildiğine dikkat çeken Yavuz, Türkiye dar bir boğazdan geçiyor. Onun için Kürt meselesi ivedi bir şekilde çözülmelidir. 90 yıllık bu meselede sistemin laikçi ve ırkçı yapısı masaya yatırılmadan nihai ve kalıcı bir çözümün mümkün olmayacaktır. Bu sorun bu gerçekler ışığında çözülürse Türkiye bu dar boğazdan rahatça geçerek sahili selamete ulaşabilir" dedi.

DSP ile bayramlaşma

HÜDA PAR Genel Sekreteri Mehmet Yavuz Başkanlığındaki heyet daha sonra DSP Genel Merkezini ziyaret etti.

HÜDA PAR heyetini DSP Genel Başkan Yardımcısı Önder Aksakal ve DSP Genel Sekreter Yardımcısı Müzeyyen Okur karşıladı.

Yasin Börü ve arkadaşlarının geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda hunharca katledilmesinin ele alındığı ziyaret programında HÜDA PAR Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, 5 Ekim'de Ankara'da görülecek dava ile ilgili olarak DSP'den de destek beklediklerini ifade etti. (İLKHA)