Doğruhaber
İslâm dininin üzerine bina edildiği beş temel esasından biri olan Hacc farizası, bu mübârek günlerde yerine getirilmektedir.
Bu mübârek Zilhicce ayının 1`inden onuncu gününe kadar olan günlerine “Leyali Aşere” yani “on mübarek gece” denmiştir. Onuncu gün ise Kurban Bayramı`nın ilk günüdür. Peygamberimiz (SAV), bu on günün önemini şöyle belirtmişlerdir: “Salih amellerin Allah`a en fazla sevimli olanı bu on günde yapılanlarıdır. Ondaki her bir günün orucu bir yıllık oruca (sevap yönünden) eşittir. Ondaki her gecenin ihyası Kadir Gecesi`nin ihyasına eşittir.” Başka bir hadisi şerifte de “Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun” buyurmuşlardır.
Fecr Sûresi ikinci ayette de bu on geceye yemin edilmiştir. Peygamberimiz de bu on gecede yapılan amellere yedi yüz misli sevap verileceğini bizlere müjdelemiştir. Öyleyse ilk dokuz günün gündüzlerini oruçla, gecelerini Kur`an okuma ve ibadetle geçirmeli, çokça istiğfar da bulunup sadakayı çoğaltmalıyız.
Kurban Bayramı`nın önceki günü yani Arefe gününün de ayrı bir önemi vardır. Zilhicce`nin dokuzuncu günü olan bu gün için Peygamberimiz (SAV) “Arefe gününe hürmet edin. Arefe, Allah`ın kıymet verdiği bir gündür” buyurmuştur. Hz. Aişe (R. Anha)`den rivayet edilen bir hadisi şerifte de “Allah hiçbir günde, Arefe günündeki kadar kulları ateşten azat etmemiştir. Allah mahlûklarına rahmetiyle yaklaşır ve meleklere karşı onlarla iftihar eder ve ‘bunlar ne istiyorlar` der.” (İbn-i Abidin)
Yahudinin biri Hz. Ömer (RA)`e; “Ey Ömer, siz bir ayet okuyorsunuz ki, o ayet bize inseydi o günü bayram olarak kutlardık,” dedi. O ayet ise Maide Suresi`nin “Bugün sizin dininizi kemale erdirdim ve size nimetimi tamamladım” mealindeki üçüncü ayetiydi. Bu ayet hicri 10. yılda Veda Haccı`nın Arefe günü olan Cuma günü ikindi vakti Peygamberimiz Arafat`ta devesinin üzerinde vakfede iken nazil olmuştu. Hz. Ömer de “Biz o günü ve o gün bu ayetin nazil olduğu yeri biliriz. Cuma günü Arefe`de bulunuyordu” diyerek bugünün bayramımız olduğuna işaret etmiştir.
Teşrik Tekbirleri`nin Şafiilere göre, Arefe günü güneşin batımıyla evde, yolda, camide, her tarafta söylenmesi sünnettir. Bir kavle göre de Arefe günü sabah namazıyla başlar, 4. gün ikindi vaktine kadar devam eder. Hanefi mezhebince de bu böyledir. İslam âleminin genelindeki uygulama da bu şekildedir. Hanefilere göre bu tekbirler vacibtir.
Bayram sabahı, Bayram Namazından önce gusletmek de sünnettir. Güneşin doğumundan sonra kerahet vaktinin çıkmasıyla bayram namazı eda edilir. Ardından bayram hutbesi irad edilir. Bayram namazını cemaatle kılmak efdaldir. Yetişemeyenlerin tek başlarına kılmaları icab eder. Peygamber efendimiz, bayram namazını ezansız ve kametsiz kıldırmıştır.