Kurban Bayramı’na sayılı günler kala tatlı bir telaş yaşayan halk, ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken ekonomik durumu elverişsiz olanlar da Diyarbakır’ın tarihi ikinci el pazarı olan ‘İspey Pazarı’na yöneldi.
Maddi imkânları yetersiz olanlar, ikinci el elbise pazarlarından pantolon, kazak ve ceketleri 1 ila 10 lira arasında satın alıyor.
Merkez Sur ilçesinde bulunan tarihi Diyarbakır İspey Pazarı’nın iç kısımlarında kurulan ikinci el elbise pazarına, Kurban Bayramı dolayısıyla rağbet arttı. 100 yılı aşkındır sabit noktada kurulan pazarda pantolon, ceket, gömlek, ayakkabı ve tişört bulmak mümkün.
Kullanılan elbiselerin ve ayakkabıların toplandığı ve tamir edilip temizlendikten sonra yeniden satışa sunulduğunu belirten Pazar Esnafı Mehmet Nas, alım gücü düşük olan insanların ikinci el elbiselere yöneldiğini söyledi.
20 yıldır ikinci el giysi sattığını söyleyen Nas, “Dünya değişti artık. İnsanlar aldıkları elbiseleri 1-2 ay giydikten sonra ya çöpe atıyor ya da getirip bize satıyorlar. Bizde onlardan aldığımız 2.el giysileri maddi durumu iyi olmayanlara uygun fiyata satıyoruz.” dedi.
Tezgâhında ayakkabı, gömlek, takım elbise, çocuklar ve kadınlar için giysiler bulundurduğunu, fiyatların ise 1 ila 10 lira arasında değiştiğini belirten Nas, şunları söyledi: “Eskiye göre daha az iş yapıyoruz. Hem bölgemizdeki çatışmalardan, hem de piyasaların durgunluğundan dolayı fazla işlerimiz olmuyor. Müşterilerimizin çoğu işçi ve maddi durumu iyi olmayan vatandaşlardır.”
Günlük kazancının 20 ila 50 lira arasında değiştiğini belirten Nas, bazen de hiç iş yapmadan tezgâhını topladığını söyledi.
1948’den beri bu tarihi çarşıda olduğunu ifade eden bir başka Pazar esnafı olan Abdülkerim Can, “Yarım asırdır ikinci el giysi satıyorum. Eskilerde işlerim iyiydi ama son zamanlarda neredeyse iş yapamıyorum. Müşterilerimin geneli fakir olan ailelerdir. Biz buralara alıştık artık. İş olmasa da bırakıp gidemiyoruz.” dedi.
şimdiye kadar hiçbir yetkilinin yüzünü kendilerine çevirmediğini belirten Can, son dönemlerde artan şiddet olaylarını kastederek, “bırakın bari bayramı yaşayalım” siteminde bulundu. (Yunus Sırat / M. Hüseyin Temel - İLKHA )