Siirt Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezine Sağlık Eğitim Birimini tarafından Siirt İl Müftülüğü bünyesinde çalışan din görevlilerine sağlık eğitimi verildi.
Din görevlilerine sağlık eğitimini veren Sağlık Memuru İhsan Dalkılıç, eğitimde Kırım Kango Kanamalı Ateşi, Kanser, Verem gibi hastalıkların oluşum süreci ve korunma yollarının öneminde değinerek hastalıklar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Eğitimde ayrıca, beslenme yolları ve yanlış beslenme hakkında da bilgilendirmede bulunan, Dalkılıç “Verem daha çok akciğerlerde görülen tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalıktır. Verem mikrobu güneşsiz, nemli yerleri sever ve iyi beslenmeyen vücutlara yerleşir. Erken teşhis ve zamanında tedavi olmaz ise ölüme dahi yol açabilir. Bugün yeni doğan tüm çocuklara verem aşısı zorunlu olarak yapılmaktadır. Bütün bu sayılan çalışmalar sonucunda verem hastalığı geçmişle göre önemli derecede azalmıştır." dedi.
Veremden korunmanın yolları hakkında da önemli detayları paylaşan Dalkılıç, veremden korunmak için başta verem aşışı olmak gerektiğini belirtti.
Dalkılıç, “Bunların dışında iyi beslenmek, temiz havada dolaşmak, spor yapmak, vücut temizliğine özen göstermek, her yıl akciğer filmi çektirerek kontrol olmak, aşırı yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmak, gıdaların temizliğine özen göstermek, içki ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak, veremli hastalarla temas etmemek, veremli hastanın eşyalarını kullanmamak, güneş girmeyen rutubetli yerlerde olabildiğince uzak kalmak korunmanın başlıca yollarıdır." diye konuştu.
Kanserin, dünyada en sık görülen ölüm nedenleri arasında olduğunu ve kalp damar hastalıklarından sonra ölüm nedeni olarak ikinci sırada yer aldığını belirten Dalkılıç, Türkiye'de her yıl 175 bin yeni kanser teşhisinin konulduğunu ve yüzlerce insanın da çeşitli kanser türleri nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. (Muhammed Dayan - İLKHA)