ANKARA - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, okul araç gereçleri satın alınırken TSE markalı ürünlerin tercih edilmesi konusunda velileri uyardı.

TSE'den yapılan yazılı açıklamaya göre Korkmaz, güvenlik standartlarına uygun üretilmeyen ürünlerin, sağlığı bozabileceğini belirterek, araç gereçlerdeki boyalar, silgi ve kalemlerdeki kimyasallar, koku veren kimyasal maddelerden kaynaklanan sinir sistemi rahatsızlıkları, organik kimyasallardan kaynaklanan bağışıklık sistemi bozulması ve zararlı kimyasalların neden olabileceği kanser başta olmak üzere pek çok hastalığa yakalanma olasılığının söz konusu riskler arasında yer aldığını ifade etti.

Velilerin bu risklere karşı çocuklarını korumak için okul alışverişi yaparken dikkat etmeleri gereken basit ancak etkili yöntemler bulunduğuna dikkati çeken Korkmaz, bir ürünün ilgili standarda uygun üretilip üretilmediği, dolayısıyla sağlığa zararlı maddeler içerip içermediğinin, ancak laboratuvar ortamında yapılan testlerle tespit edilebileceğini kaydetti.

Tüketicilerin özellikle üründe TSE markası bulunup bulunmadığına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Korkmaz, "Okul araç gereçlerinde sağlığa zararlı madde kullanımı riskine karşı çocuklarımızı korumanın yolu, alışverişlerde TSE markalı ürünleri tercih etmektir" ifadesini kullandı.

Korkmaz, bir ürünün üzerinde TSE markası bulunmasının, söz konusu ürünün "üretim yerinde tetkiklerinin yapıldığını, ürünün TSE laboratuvarlarında test ve muayenelerden geçirildiğini" gösterdiğini belirten Korkmaz, TSE markasının hem ürünlerin ilgili standarda uygunluğunun hem de sağlıklı, güvenli ve kaliteli olduğunun tescili anlamına geldiğini bildirdi.

Tüketicilerin okul alışverişlerini gerçekleştirirken ürünün üzerinde CE işareti olup olmadığına bakmaları gerektiğine işaret eden Korkmaz, buna karşın CE işaretinin, ürünün nicelik ve nitelik açısından kalite kriterlerine uygunluğunu göstermediğini, bu yüzden üründe TSE markasının da aranması gerektiğini vurguladı.

Korkmaz, anılan iki temel işaretin yanında ürünün mekanik ve fiziksel özelliklerinin standartlara uygunluğunu gösteren EN71-1,  yanmazlık özelliğine ilişkin standartlara uygunluğunu gösteren EN71-2, ağır metallerin belirlenen sınırlar dahilinde kullanıldığını gösteren EN71-3 işaretlerinin bulunmasının de önemine dikkati çekti.

Sebahittin Korkmaz, ürünün standartlara uygunluğunu tescil eden işaretleri kontrol etmelerinin yanında, velilerin dikkat etmesi gereken bazı unsurları da şöyle sıraladı:

"- Üreticisi bilinmeyen hiçbir ürün satın alınmamalıdır. Üreticilerin bilinen, güvenilir markalar olmasına dikkat edilmelidir.

- Kırtasiye malzemesi alırken mutlaka TSE damgalı ve yaş grubuna uygun ürünler tercih edilmelidir. TSE Markalı üretici demek; teknik birikimi ve gücü olan belli kurumsal yapıdaki üretici demektir.

- Bir ürünün sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği ancak yetkin laboratuvar ortamlarında yapılan testlerle anlaşılabilir.

- TSE ürün belgesi, o ürünün standarda uygun olduğunun ve istenilen şartlarda üretildiğinin göstergesidir.

- Oyuncak ve kırtasiye ürünleri satın alınırken, ürünün fiyatı değil, geçtiği testler ve sahip olduğu belgeler alıcı için kriter olmalıdır.

- Kokulu ürünler çocuklara verilmemelidir.

- Oyuncak ürünlerinde TS 5219 EN 71-3 Oyuncak Güvenliği Bölüm:3 Bazı Elementlerin Göçü standardında verilen limitlerin üzerinde ağır metal olmamalıdır.

- Yumuşatılmış oyuncaklarda fitalat gibi sağlığa zararlı maddeler limitlerin üzerinde olmamalıdır.

- Yüz boyası, dövme kalemi gibi deri üzerine uygulanan kozmetik ürünlerde dermatolojik testlerden de geçmiş, güvenilir markalar tercih edilmelidir. Parmak boyası ve oyun hamuru gibi daha küçük yaş gruplarının kullandığı, ağza götürülme olasılığı yüksek ürünlerde de güvenilir markalardan şaşılmamalıdır.

- TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi'ne sahip firmalar tercih edilmelidir. Çünkü bu firmalarda standardın gereği, ürün güvenliği için öncelikli olarak hammadde tedarikçilerinin titizlikle seçilmesi gerekmektedir.

- Uzakdoğu'dan gelen markasız, boyalı ve plastik baskılı okul ve beslenme çantaları, mataraları tercih edilmemelidir. Özellikle yoğun boya kokusu içeren, plastik baskılı beslenme çantası ve matara alınmamalıdır. Özellikle Çin'den gelen oyuncakların fiyatları, oyuncağın yapıldığı plastik hammadde fiyatının yarısına eşittir. Bu durum ancak plastik oyuncak maddelerinin içinde geri kazanılmış her türlü ağır metalin olduğu ikincil plastiklerin katılması ile mümkündür. Ucuz alacağız diye çocuklarımızı riske etmemeliyiz.

- Ürünlerin üzerinde sağlığa zararlı olmadığını belirtir ibareleri aranmalıdır.

- Solvent içermeyen yapıştırıcılar tercih edilmelidir."

AA