İslam toplumunda medrese ve külliyelerin önemi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihadul-Ulema) Başkan Yardımcısı Muhammed Şenlik, İttihadul-Ulemanın inşaat halindeki ‘İlmi Külliyesi` hakkında bilgi verdi.
Medreselerin, bölgenin sosyal hayatı içerisindeki yerine ve toplumun gerek kültür gerekse de ahlaki gelişimine olan katkısına değinen İttihadul-Ulema Başkan Yardımcısı Şenlik Hoca, inşaat aşamasındaki medrese hakkında konuşarak, medreselerin Kürdistan`da sökülüp atılamayacak kadar köklü bir yapı olduğunu ifade etti.
Medresenin Kürdistan coğrafyasının yabancısı olmadığı bir kültür olduğuna dikkat çeken İttihadul-Ulema Başkan Yardımcısı Şenlik, Mevlana Halid-i Bağdadi (Şehrezori) ile Selahattin Eyyubi dönemlerinden bu yana bu coğrafyada yaygın olarak medrese kültürünün toplum tarafından kabul görerek yerleştiğini kaydetti.
‘Halk, İttihadul-Ulemayı tercih ediyor`
Medreselerin hızla geliştiğinin altını çizen Şenlik, İttihadul-Ulema`nın bu konuda ciddi çalışmaları olduğuna vurgu yaparak, halkın çocuklarının İttihadul-Ulemayı tercih etmesinin sevindirici bir durum olduğunu söyledi.
Halkın medreselere olan ilgisine karşı yoğun bir şekilde çalıştıklarını kaydeden Şenlik, “Daha fazla medreseleri inşa etmemiz ve daha fazla gelişmemiz gerekiyor ancak destek noktasında eksiklerimizi var. Alt yapı henüz oluşamadığı için eğitim olarak fazla ilerleyemiyoruz. Çünkü yer konusunda özellikle medrese inşa etme konusunda zorluk çekiyoruz.” dedi.
İttihad-ul Ulema tarafından Diyarbakır`da 2 yıldır inşa aşamasında olan büyük külliye hakkında bilgilendirmede bulunan Şenlik, inşaatın büyük bölümünün tamamlandığını ve sadece ince işlerinin kaldığını belirtti.
‘Kürdistan`ın medreselerine kan pompalayacak bir ana damar hükmünde bir külliye`
Yapılacak olan külliyenin bütün Kürdistan`ın medreselerine kan pompalayacak bir ana damar hükmünde olacağını vurgulayan Şenlik, külliyenin henüz inşaat aşamasında olduğunu ancak İttihadul-Ulemanın eğitimsel faaliyetlerinin hızlı bir şekilde devam ettiğinin altını çizdi.
Yapılan eğitim hizmetlerinin daha rahat bir alanda ve daha güzel bir ortamda sunulabilmesi için inşaat aşamasında olan külliyenin bitmesi gerektiğini belirten Şenlik daha sonra, “Rabbim şimdiden oraya desteğini, gücünü veren bütün hayırseverlere, bütün Müslümanlara dua ediyoruz. Allah hayırlarını kabul etsin. Bizleri de bu hayrı sonuçlandırma noktasında güçlendirsin ki biz de bu ümmete bir şeyler verelim.” şeklinde konuştu.
Geçmişten bugüne medreseler
Medreselerde insanların sadece eğitim ve öğretimine değil, ahlakına ve kişiliğine de dikkat edildiğini belirten Şenlik, medreseye gelen talebenin ilim ehli olup olmadığı ve buna yönelik tavrının da kendileri için önem arz ettiğini ifade etti.
Geçmiş dönemlerde Medreselerin daha fazla önemsendiğine ve toplum içerisinde daha çok etkin olduğuna vurgu yapan Şenlik, bu kadar el üstünde tutulan ve toplum içerisinde hürmet edilen eğitim kurumlarında çok büyük şahsiyetlerin yetişerek topluma yön verdiklerini ve toplumu iyilik ve güzellikten yana sevk ve idare ettiklerini sözlerine ekledi. (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat – İLKHA)