BATMAN- Batman Üniversitesi konferans salonunda saat:13.00`da Süstaşı konferansı verildi. Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan`ın beğendiği, Batman Üniversitesi atölyesinde hazırlanan Süstaşları bugün üniversite konferans salonunda anlatıldı. Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam " Üniversitemizde kurulan süstaşı işleme atölyesi Ankara`nın doğusunda kurulan tek Süstaşı atölyesi olması nedeniyle bir ilktir" dedi.
 
Konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Muazzez Çelik ve Doç. Dr. Necati Karakaya katıldı. Konuşmacılar, süstaşlarının bulunması, işlenmesi ve ekonomik potansiyeli hakkında değerlendirmelerde bulundular. Prof. Dr. Uluçam konferansın açılış konuşmasında "Batman ve çevresinin Jeolojik özellikleri dikkate alındığında bu bölgede işlenebilir doğal taşlar bulunmaktadır. Bu taşların kurulacak süstaşı atölyesi sayesinde değerlendirilmesi sağlanacaktır. İşsiz ve vasıfsız gençlerin nitelikli işgücüne kazandırılması amacıyla SODES kapsamında Üniversitemiz tarafından Süstaşı İşleme Projesi 01 Ocak 2011 tarihinde hayata geçirilmiştir.
 
Bu proje kapsamında kurulan atölyede taş kesme ve dilimlemede kullanılan Büyük Kesme Makinesi, taşı işlemede ve yontmada kullanılan Otomatik Kabaşon ve Manuel Kabaşon makineleri, işlenilen taşları cilalamada ve parlatmada kullanılan Otomatik Tanbur ve Yatay Lap makineleri temin edilmiştir. Atölye öğrencilerimiz eğitmenleri sayesinde kıymetli taşlar işliyorlar. Süstaşları Batman adına da ekonomik bir dinamikti" şeklinde konuştu.
 
Türkiye`de İkincisi Batman`da
Süstaşı atölyesinin Türkiye`de iki yerde bulunduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Uluçam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu atölye Türkiye`deki üniversitelerin Jeoloji Mühendisliği Bölümleri bünyesinde sadece 9 Eylül Üniversitesinde bulunmakta olup Batman Üniversitesi ikincisini gerçekleştirmiştir. Ayrıca Ankara`nın doğusunda kurulan tek süstaşı işleme atölyesi oluşu nedeniyle Batman bir ilktir. Bu özelliği ile atölyemiz süstaşı ile mücevherat sektöründe önemli bir ses getirmeye aday olmuştur" ifadelerine yer verdi.
 
Rektör Prof. Dr. Uluçam`dan sonra Batman Vali Yardımcısı Bülent Uygur söz aldı. Vali Yardımcısı Uygur:" Batman Üniversitesi`nin Türkiye`de Ankara`nın doğusunda kurulan tek süs taşı işleme atölyesini Batman`a kazandırmasından dolayı teşekkür ediyorum. Süstaşları belki de kentimizin tanıtımına büyük bir katkı sunacaktır" diye konuştu. Öte yandan Süstaşı atölyesinde 12 bayan 33 erkek olmak üzere toplam 46 kursiyer, süstaşı işlemesi üzerine teorik ve uygulamalı eğitim aldığı ifade edilirken, eğitim alan kursiyerlerin işlemiş olduğu taşlar konferans salonu girişinde sergilendiği belirtildi. Kurs eğitmenine teşekkür plaketi Rektör Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Vali Yardımcısı Bülent Uygur, kursiyerlere ise sertifikaları Emniyet Müdür Yardımcısı Samih Taymur tarafından verildi. Program kokteylle sona erdi.
 
Veysi Rüzgar-İLKHA