Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına değinen MEVTİ-DER Başkanı Mehmet Göbekli, bu sorunların çözülmesi için, Mart 2015 tarihinde Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanıp TBMM'ye gönderilen 256 sayfalık raporun, mutlaka yasalaşması gerektiğini belirterek, bunun yapılmaması halinde söz konusu raporun sadece kâğıt üzerinde kalacağını söyledi.
Göbekli, şöyle devam etti: “Raporda yer alan en önemli sorunlardan biri de sosyal güvenlik meselesidir. Bu da raporda yer alıyor. Çünkü farklı bir ile giden işçilerin kaldıkları yerlerde gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve o insanların idari makamlarla irtibatının sağlanması önemlidir. Sonra bu insanların en önemli sorunlarından birisi de su problemidir. Su bulamayan bu insanlar, çok uzak yerlerden tankerler aracılığıyla su getiriyor. Ve bu su sağlık açısından maalesef risk taşıyor. Yine bu insanların tuvalet ihtiyacını giderecek imkânları yok. Bu insanların odası, mutfağı kısacası her şeyi bir çadırdır. Tüm bunları görmek gerekir.” dedi.
“Mevsimlik tarım işçilerinin sorunu tüm Türkiye`nin sorunu”
Bu sorunun sadece mevsimlik tarım işçilerinin sorunu değil tüm Türkiye`nin sorunu olduğunu ifade eden Göbekli, herkesin bu sorunun çözümü noktasında elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.
Göbekli, “Aile Bakanlığı bu işin içinde olmalı çünkü bu işin içinde çocuk var, kadın var. Milli Eğitim Bakanlığı olmalı çünkü işin içinde öğrenci olan çocuklar var. Sağlık Bakanlığı olmalı çünkü bu insanların sağlık problemleri var. Çalışma ve Sosyal Bakanlığı olmalı çünkü bu insanların hepsi sigortasızdır. Bu insanların çoğu araçtan düşüp yaralandığı zaman hastane kabul etmiyor. Ulaşım sıkıntısı var. Bu insanlar çalışmaya gittikleri zaman yol ücretlerini ceplerinden ödüyorlar.” diye konuştu.
Trafik denetlemelerinde yapılan yol kontrollerinin sevindirici olduğunu belirten Göbekli, denetlenmelerin düzgün yapılması halinde daha önce yaşanan faciaların bir nebze de olsa önleneceğini söyledi.
İşte raporda öne çıkan başlıklar:
Katıldıkları bir çok toplantı, çalıştaylar ve inceleme gezilerinde, kendilerine sunulan bilgi ve belgeleri inceleyen komisyon üyelerinin hazırladığı raporda, tarım sektörünün en önemli işgücü olan mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin, yönetsel, mevzuat, ulaşım, barınma, sağlık, iş sağlığı ve güvenliği, eğitim, sosyal güvenlik, ücret ve çalışma ilişkileri, aracı ilişkileri, tarım işçisi kadınların yaşadığı zorluklar, çocuk işçiliği, yabancı işçi, örgütlenme ve siyasal hakların kullanımı ve sosyal çevre ile ilişkilere yönelik sorunlar dile getiriliyor. (Osman Gülebak-İLKHA)