Gelişen teknoloji sonrası market raflarını süsleyen konserve ürünleri yerine kendi elleriyle aldıkları sebze ve meyvelerin konservelerini hazırlayan ev hanımları, kışa hazırlık yapıyorlar.

Kışa hazırlık yapan ev hanımı Mekkiye Çevik, “ Biz marketlerden hazır konserve almayız. Bunun yerine pazardan aldığımız ürünlerin konservelerini yaparak kış için hazırlık yapıyoruz. Hazırlıklı olduğumuz için de kışın pazara inmeyiz.” dedi.

Konservelerin hazırlanışıyla ilgili bilgi veren Çevik, şunları söyledi;  “Örneğin aldığımız domateslerin kabukları soyuyoruz. Yemekte nasıl doğranıyorsa, öyle küçük küçük doğranır. 15-20 dakika ateşte kaynatılır. İsteyenler, damak zevklerine göre pişime 2-3 dakika kala, iyotlu tuz ilave edebilir. Pişen domatesler, yarım ya da 1 kilogramlık cam kavanozlara konulmalı. Kavanozlar bir bez yardımıyla tutularak domatesler sıcak sıcak doldurulur. Dolum yaparken tencerenin altı kesinlikle kapatılmamalı. Tam dolum yapılmalı ve kavanozda boşluk bırakılmamalı. Kavanozların boğum yerlerinde çekirdeklerin kalmamasına da dikkat edilmeli. Eğer çekirdek kalırsa, hava almasına neden olur ve bozulur. Sıkıca kapağı kapattıktan sonra konserve kışa hazır demektir.” (M. Salih Keskin – İLKHA)