Midyat`lı kırtasiyeci esnafı, okulların geç açılmasının sektöre etkisi, AVM`lerde kırtasiye malzemelerinin satılması ve sezon hazırlıkları ile ilgili İLKHA`ya açıklamalarda bulundu.
Her sene Eylülün ikinci haftası başlayan eğitim –öğretim sezonu bu yıl Kurban Bayramı tatili ve turizmcilerin talepleri doğrultusunda 28 Eylüle ertelendi. Bu durum turizm sektörünü olumlu etkilerken, 14 Eylüle göre hazırlık yapan kırtasiyeci esnafını zor duruma soktu.
Her yıl bu dönemde ödeme planlarını yaptıklarını söyleyen kırtasiyeci esnafı, çek ve senet ödemelerinde sıkıntı yaşayacaklarını dile getirdiler.
“Kırtasiye, kırtasiyeciden alınmalı”
Yaşanan sıkıntılarla ile ilgili açıklamalarda bulunan kırtasiyeci esnaflarından Aydın Akıncı, “Dört aydır hazırlık yapıyoruz bir hafta sonraya göre ödemelerimizi planlamıştık. Sezonun ertelenmesi ödemelerimiz de bizi de sıkıntıya sokacak gibi. Çek ve senetlerimizin de ertelenmesini istiyoruz. Bu konuya dair çalışma olursa iyi olur.” dedi.
Herkesin işini yapması gerektiğini ve kendilerinin sadece kırtasiyecilik yaptığını belirten Akıncı, “Genellikle ithal ve lisanslı ürün satıyoruz. AVM`lerin kalite ve lisans bakımından şüpheli her türlü kırtasiye malzemelerini de bulundurup satışa sunması Midyat gibi bir yerde kırtasiyeciliği durma noktasına getirdi. Tabi herkes dilediği yerden alışveriş yapabilir ama halkımızı bu konuda uyarmak istiyoruz. Fiyatlar da öyle dedikleri gibi ucuzluk yok. Olması gerektiği gibi satıyorlar. Sağlık açısından tehlikeli ürünler var ve herhangi bir denetimden de geçilmiyor. Bunun için diyoruz ki sağlığınız ve cebiniz için kırtasiye malzemesini kırtasiyeciden alınız.” diye konuştu.
Yirmi yılı aşkın kırtasiyecilik yaptığını ifade eden kırtasiye sahibi Fahrettin Sonkaya ise “15 günlük ertelenme bizi etkileyecek. Artan terör olayları ve siyasi belirsizlik nedeniyle doların yükselmesi çoğu ithal ürün olan kırtasiye malzemelerinin fiyatlarında yükselmeye neden oldu. Biz de bu artışı müşterimize yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu da vatandaşı daha ucuz ve sağlıksız ürünler satan yerlere yönlendiriyor. Özellikle Midyat gibi küçük bir yerde sayısı otuzu bulan AVM`lerin kırtasiye ürünleri satması belimizi büküyor. Artık kira ve masrafımızı zor çıkarabiliyoruz. Umudumuzu bu sezona bağladık. Sigortamızı yatıramıyoruz. Çok ihtiyaç olmasına rağmen bir işçi çalıştıramıyoruz. Bu sıkıntılarımızın giderilmesi için kırtasiyeci esnafına ödeme ve kredi konusunda kolaylık sağlanması gerekir.” şeklinde ifadelerde bulundu.
“AVM`ler şehir dışına alınmalı”
Kırtasiyeci esnaflarından Mahmut Yaşar ise eğitim-öğretim döneminin ertelenmesi nedeniyle sezona sancılı başlayacaklarını ifade ederek, “Dokuzuncu aya göre ödeme planımızı yapmıştık. Turizm sektörü için verilen bu mantıklı karar, bize dezavantaj oldu. Ödemelerimizi zamanında yapamayacağız. Bizi asıl sıkıntıya sokan AVM`lerdir . Küçük nüfuslu bir yerde bu kadar AVM`nin olması tüm esnafı mağdur ediyor. Bunlar ya şehir dışına alınmalı, ya da onlara tanınan haklar esnaflara da tanınmalıdır. Ödeme ve kredi konusunda bize de kolaylık sağlanmasını istiyoruz. Eğitime verdiğimiz katkı devam edecektir. Kırtasiyeci olarak sezona hazırız. Okulların açılmasını bekliyoruz. Sağlıklı ve lisanslı ürün konusunda hassas davranıyoruz. Halkımız bu konuda dikkatli olmalı ve kırtasiye malzemesini kırtasiyeciden almalarını istiyoruz. Denetlenmeyen kırtasiye malzemeleri özellikle uçucu ve boyar madde kullanılan ürünler çocuklar için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Bunlara dikkat edilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı. (Süleyman Tunç – İLKHA)