Ağrı`nın çalışan nüfusunun yüzde 84`ü tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar geçmiş yıllara kıyasla biraz daha rahat olmasına rağmen beklentilerinin karşılanamadığından yakınıyor.
Kurban Bayramının yaklaşması nedeni ile biraz canlanan Ağrı Hayvan Borsası piyasasında ise vatandaşlar, olaylar sebebi ile biraz tereddütlü hareket etmek zorunda kalıyor.
Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Demirkıran ise yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile tahmini bazı verileri paylaşarak Kurban Bayramında vatandaşların çevreye karşı duyarlı olması gerektiğini hatırlattı. Aksi halde vatandaşa ceza-i işlem uygulanacağını söyledi.
Murat Demirkıran, “Ağrı ili ülkemizin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan şehirlerinden biridir. İlimizde çalışan nüfusun yüzde 84`ü tarım ve hayvancılık ile uğraşmaktadır. İlimizden 2015 yılında kurbanlık olarak il dışına sevk edilen yaklaşık 40 bin büyükbaş ve 105 bin küçükbaş hayvandan 418 milyon 250 bin TL gelir elde edilmesini bekliyoruz.” dedi.
Vatandaşların kesimler sırasında uyulması gereken kuralları ihmal etmemesi gerektiğini ifade eden Demirkıran, “İlimizde kurbanlık olarak kesilecek hayvanların kesimleri sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz; kurban hizmetleri komisyonunun belirleyeceği alanlarda kesimlerin yapılmasına özen gösterilmeli, köy ve beldelerde yapılacak kesimlerin ise uygun alanlarda yapıldıktan sonra sakatat, iç organ ve atık kısımların uygun bir şekilde taşınması ve toplanarak imha edilmesi gerekmektedir. Kurban hizmetleri komisyonu kararlarına uyulmaması, kesimlerin belediye tarafından belirlenen yerlerde ve uygun şartlarda yapmayan vatandaşlarımıza, kabahatler kanununun ilgili maddesine göre ceza-i işlem uygulanacaktır.” şeklinde konuştu.
Hayvancılıkla uğraşan Feyat Balcı, piyasanın biraz hareketlendiğini belirterek, “Hayvan piyasası bir hafta önceye göre biraz hareketli. Olayların yoğun olduğu sırada piyasa biraz durakladı ama şimdi biraz iyi durum. Saman fiyatı yüksek olması nedeni ile hayvanların alış satışını da etkiliyor. Bide şu anda il dışından hayvan gelmediği için de fiyatlar biraz yukarıda kalıyor. Elindeki ürünleri satan vatandaş Kurban Bayramı için de bir girişimde bulunamıyor. Çünkü ne olacağı belli değil.” ifadelerini kullandı.
Diğer bir çiftçi Çaçan Yıldırım ise hayvan fiyatlarının ne çok yüksek ve ne de çok düşük olduğunu, birazcık durgun ve il dışından geliş-gidişler olmadığı için de biraz sıkıntının meydana geldiğini ifade etti.
Mehmet Ördek adlı çiftçi ise 20 yıldır hayvancılıkla uğraştığını bu yılki gibi bir piyasaya denk gelmediğini belirtti.
Mehmet Ördek, “20 yıldır hayvancılıkla uğraşıyorum. Bu piyasadan çok da memnun değiliz. 5 bin TL`lik hayvan 3 bin TL`ye kadar inmiş. Kimse il dışından gelip de buradan hayvan almıyor. Maalesef yabancı insanlar korkudan buralara gelmiyor. Kurban Bayramına yakın da ithal hayvan veya et getirilirse piyasa daha da kötü olacağa benziyor.” dedi.
Olayların hayvan piyasasını etkilediğini kaydeden Cafer Levent, “Bu son olaylar nedeni ile sıkıntı var. Biz olayların çıkmasını istemiyoruz. Bölgemizde huzur istiyoruz. Artık analar ağlamasın diyoruz. Bu olaylar sebebi ile de hayvan fiyatlarında indirim yapmak zorunda kalıyoruz. Ne gelen oluyor il dışından ve ne de buralardan başka yerlere gidiliyor. Böyle gitmesi durumunda durumumuz çok kötü olacaktır.” diye konuştu. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)