Kurban Bayramı`na sayılı günler kalırken uzmanlar, kurban ibadeti ve kurbanlık alımında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) değerlendirmelerde bulundular.
Kurban ibadetinin dini boyutu hakkında bilgilendirme yapan Diyarbakır merkez Yenişehir İlçe Müftüsü Alettin Bozkurt, kurban kesmenin bazı âlimlere göre vacip, bazı âlimlere göre sünnet olduğunu söyledi.
Kurban keserek Hazreti İbrahim`in sünnetinin ihya edildiğini belirten Bozkurt, “Allah, hem onun sünnetini yaşamak hem de evine et götüremeyen insanların et yüzü görmeleri için kurbanı meşru kılmıştır. Kurbanlık hayvanlarda aranan bazı şartlar vardır. Hayvan, hasta olmamalıdır. Hastalığı gözle görülecek kadar fazlaysa o hayvan kurban için geçerli değildir. Kurbanlık, topal, kör ve beyninde ilik kalmayan hayvanlardan olmamalıdır. Bu kusurları bulunan hayvanlar kurbanlık için elverişli değildir.” dedi.
“Kasaba kesim ücreti olarak et verilmesi caiz değil”
Kurbanlığı kesecek kasaba ücret karşılığı olarak kurban eti verilmesinin uygun olmadığını dile getiren Bozkurt, şunları söyledi: “Kesilen kurbanın 3 eşit parçaya bölünmesi gerektiğini Peygamberimiz hadis-i şeriflerinde belirtiyor. Kurbanı kesen, bir parçayı kendi ailesine, ikinci parçayı ise misafirlerine veya komşularına vermelidir. Kurbanın işkembesi, derisi, etinin satılması ve kasaba kesim ücreti olarak et verilmesi de caiz değildir.”
“Maddi durumu iyi olan kardeşlerimizin kurban kesmelerini istiyoruz”
Kurban Bayramı`nda her ailede bir kurban kesilmesinin yeterli olacağı söyleyen Bozkurt, “Çoğunluğun görüşüne göre her ailede bir kurban kesilmesi yeterlidir. Peygamber efendimiz, Kurban Bayramlarında 2 tane koç keserdi. Bir tanesini kendi yerine, bir tanesini de ümmetinin yerine. Onun için maddi durumu iyi olan kardeşlerimizin mezhep gözetmeksizin kurban kesmelerini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kurbanlık hayvan alırken sağlık açısından dikkat edilmesi gereken noktaları aktaran veteriner hekim Mehmet Kızılkaya ise kurbanlıkların, hayvanlardan anlayan birinin yardımıyla satın alınmasını tavsiye etti.
“Hayvan pazarlarındaki veterinerlerden bilgi alınabilir”
Hayvanlarda şüpheli durumların bulunması halinde veterinerlere başvurmanın faydalı olacağını vurgulayan Kızılkaya, “Kurban alırken hayvanın genel durumuna bakılır. Mesela hasta hayvan biraz daha solgun ve başı yerde olur, ağzından ve burnundan akıntı gelebilir. Ayrıca topallık olabilir ve hafif sekebilir. Yani diğer hayvanlarla karşılaştırıldığında aradaki fark görülebilir. Şüphelenilen bir durum varsa veteriner hekimlere danışılabilir. Hayvan pazarlarında sürekli veteriner hekimler var, onlardan bilgi alınabilir. Hayvan alacaklar birkaç yere baksınlar, hayvandan anlayan birileri varsa onlardan yardım alsınlar.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman/Mustafa Kaynak-İLKHA)