İstanbullu balıkçılar, yeni balık avı sezonunun başlamasıyla "Vira Bismillah" diyerek denize açıldı.
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği, yeni balık av sezonunu Sarıyer Kireçburnu'nda düzenlediği etkinlikle kutladı.
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, yılın ilk ağlarını denize atacaklarını belirterek, bütün balıkçılara bol ve bereketli bir av sezonu dileğinde bulundu.
"İYİ BİR HAMSİCİLİK OLACAK"
Sagun, yeni av sezonunun verimli olacağı kanaatini taşıdığını ifade ederek, "Görünen şu ki iyi bir hamsicilik olacak. Dikkat edin balıkçılık demiyorum, hamsicilik diyorum. Hamsi, bizim için farklı bir şeydir. Hamsinin yanında palamutun da bereketli olacağı kanısındayız" diye konuştu.
Balıkçılık sektöründe Avrupa'da üçüncü büyük üretici olduklarını ve bundan dolayı gurur duyduklarını ifade eden Sagun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hep beraber daha büyük yerlere gelmek için gayret ediyoruz. Keza ihracatta da öyle. 2009'da 2023 yılı için Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) hedeflediği 500 milyar dolarda TİM'in bizim birliğimize ayırdığı pay, 2 buçuk milyar dolardı. Bu yıl itibariyle bu rakamları birlik bazında yakalamış bulunuyoruz. Hedefimizi revize ettik 2023'teki hedefimizi 3 milyar dolar olarak belirledik. Birlik bünyemizde bulunan su ürünleri ihracatı 2013 yılında 563 milyon dolardı. 2014 yılında yüzde 23'lük artışla 692 milyon dolar oldu. 2015 yılının geçtiğimiz 7 ayına baktığımızda rakamımız 395 milyon dolar. Bu demek oluyor ki bu yılda aynı büyüme hızını yakalayacağız."
Avrupa'nın en iyi su ürünleri fuarlarından Brüksel Su Ürünleri Fuarı'na Türkiye olarak damga vurduklarını belirten Sagun, hedeflerinin 2016'da ABD'deki Boston Su Ürünleri Fuarı'nda Türkiye'yi tanıtmak olduğunu söyledi.
Sagun, gelecek yıl ilk kez İstanbul'da Su Ürünleri ve Teknoloji Fuarı gerçekleştireceklerini ifade etti.
İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül ise İstanbul'un su ürünleri üretimi yönünden Türkiye'nin en önemli ili olduğunu belirtti.
Balık sürülerinin yılda iki kere geçiş güzergahı olan İstanbul Boğazı'nın avlanmak için ideal bir yer olduğunu belirten Aygül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"TÜİK 2014 rakamlarına göre toplam üretilen 302 bin ton su ürünlerinini yüzde 15'i olan 46 bin tonu İstanbul'da üretilmiştir. İlimizin 434 kilometre kıyı uzunluğu bulunmaktadır. Denizlerimizi sürekli denetleyerek, yasak dönemlerde aşırı avlanmanın önüne geçmek istiyoruz. Bu amaçla ciddi çalışmalar yapmaktayız. İstanbul'da sektörde çok sayıda emek harcayan insan var. 2015 yılında 1947 adet balıkçı teknemiz bulunmaktadır. 12 bin 812 ticari amaçlı, 38 bin amatör su ürünleri işi yapan balıkçımız bulunmaktadır. İstanbul'da son 4 yılda üretim 26,7 bin tondan 46, 4 bin tona ulaşıp yüzde 80'lik bir gelişme sağlanmıştır. İstanbul'da 30 balıkçı barınağı, 16 balıkçı barınma yeri, 2 balıkçı çekek yeri bulunmaktadır. Şuanda 49 su ürünleri kooperatifi, 30 su ürünleri işleme tesisi bulunmaktadır."
Sarıyer Kireçburnu ve Rumelifeneri açıklarında yılın ilk avında ağlara sardalya ve istavrit takıldı.
İzmir
Av yasağının kalkmasıyla İzmir limanlarında bekleyen gırgır tekneleri de halat çözerek sezonun ilk avı için Ege Denizi'ne açıldı.
AA ekibiyle Mordoğan Balıkçı Barınağı`ndan denize açılan Yaşar Reis 2 teknesi kaptanlarından Fatih Kopuz, rotayı balık geçişlerinin yoğun olduğu Çeşme açıklarına doğru çevirdi. Kısa bir süre sonra sonra cihazında bir balık sürüsü gören Fatih Kaptan, ağı denizde sabitlemekle görevli diğer tekneyi de suya indirerek, mürettebatı uyaran sireni çalıştırdı.
İlk ağın atıldığını duyuran "mola bismillah" nidası üzerine, çalışanlar gemi içinde hummalı bir çalışma başlattı.
Kaptandan aldığı talimatlarla mürettebatı yöneten "Kocareis"in komutlarının yankılandığı gemide, ağların kurşunlarını istifleyen "hamlacılar", mantarlarını düzenleyen "mantarcılar", ağın düzgün akıp akmadığını kontrol eden "palacılar", ağların gemiye çekilmesi ve bırakılmasından sorumlu "istifçiler", sert dalgaların arasında sallanan gemide zorlu bir mücadeleye giriştiler.
Sabaha doğru başlayan mücadele, ağların çekilmesiyle doruk noktaya ulaştı ve ağlarda parıldayan sardalyalar görüldü. Büyük bir heyecanla güverteye alınan ve kasalanmaya başlayan "sezonun ilk balıkları" şoklanarak, hale gönderileceği limana taşındı.
"BEREKETLİ BİR AV OLDU"
Geminin kaptanlarından Saim Kopuz, sezonun ilk avından 10 ton sardalyayla döndüklerini belirterek, "Allah bereket versin güzel bir av geçti. Balık kısa bir yerdeydi uzun bir alan gezdik onu aldık. Başka tekneler balık saramadı, bu sene biraz sıkıntılı görünüyor" dedi.
Ordu
Ordu'da da Gülyalı, Kumbaşı, Kışlaönü, Kacalı, Mersinköyü, Medreseönü, Yalıköy, Bolaman, Fatsa ve Ünye Balıkçı barınaklarından hareket eden gırgır tekneleri av yasağının sona ermesiyle birlikte denize ağlarını bıraktı. Gece saat 2 civarlarında “Vira Bismillah” diyerek ağlarını toplayan balıkçılar en çok istavrit avladı.
Denize açılan balıkçılardan Mustafa Mollaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezona iyi başladıklarını belirterek ilk gece istavrit, palamut ve barbun avladıklarını söyledi.
Kaynak: AA