Türkiye’de ve özellikle bölgede yaşanan son olaylar nedeniyle birçok iş sektöründe olumsuzluklar yaşanırken, emlak sektörü ise adeta durma noktasına geldi. Bölge halkının batıya yöneldiğini belirten emlakçılar, İLKHA muhabirine emlak işinin bölgede durma noktasına geldiğini söylediler.
“Alım-satım hiç yok”
Bölgede yaşanan son olaylardan dolayı her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de büyük bir durgunluğun olduğunu belirten emlakçı Şehmus Olgaç, konut alımı konusunda ilginin olmadığına dikkati çekti. 2 aydır iş yapamadıklarını, olayların sona ermesini ve yeniden huzur ve güvenin tesis edilmesini beklediklerini aktaran Olgaç, “Bizim elimizde olduğu gibi birçok emlakçının elinde satılık arazi, arsa, dükkân ve ev olmasına rağmen kimse gelip sormuyor bile. Alım-satım durdu. Bu olayların durmasını ve yeniden huzurun tesis edilmesini bekliyoruz.” dedi.
“Sıkıntı içerisindeyiz”
Yaşanan olaylar sebebiyle işlerin adeta durma noktasına geldiğine işaret eden emlakçı Halil Akgün, “Yaşanan son gelişmelerden dolayı millette bir tedirginlik söz konusudur. Olayların yaşandığı bir memlekette haklı olarak yatırım yapılamıyor. Bu yüzden de ev almak isteyenler bölgeden almayıp batıdan ev alıyor. 2-3 aydır emlakçılar olarak iş yapmamışız. İşlerin durması da vatandaşta para olmayışından değildir. Bölgeden emin olmadığından yatırım yapamıyorlar. Bölgedeki yatırım durmuş ve emlakçılar olarak bizler de sıkıntı içerisindeyiz.” dedi.
“Tedirgin olan vatandaşlar batıya göç ediyor”
Vatandaşlardan Hüseyin Arasan ise yaşanan olaylardan tedirgin olan halkın işyerini kapatıp batıya göç etmeye başladığını, bu da kendilerini üzdüğünü dile getirdi. Son günlerde acı, gözyaşı ve kanın hâkim olduğunu, bunu kimsenin hak etmediğini dile getiren Arasan, özellikle silahlı eylem ve hendek kazma gibi olayların bölgeyi olumsuz etkilediğini, bu olayların Kürt halkına zarar verdiğini söyledi.
“Mardin’de tek bir turist kalmadı”
Mardin'deki turist akışının tamamen durduğunu ve şehir merkezinde tek bir turistin kalmadığını aktaran Arasan, işadamların da yatırımlarını durdurduğunu belirtti. Güneydoğu'da insanların dükkânlarını, evlerini satıp bölgeyi terk etmek durumunda kaldığını aktaran Arasan, “Kürt hakları adı altında Kürt halkına zarar veriliyor çünkü ciddi manada işler durmuş burada. Millet artık göç etmeye başlıyor. Tıpkı 90'lı yıllar gibi. Her sene Mardin'e yüz binlerce turist geliyordu. Bu olaylardan sonra artık turist de gelmiyor. Bir tedirginlik var. Bu da Güneydoğu halkı için büyük bir zarardır.” dedi.
“Bu topraklarda acı, kan ve gözyaşı istemiyoruz”
Barışın ve kardeşliğin hâkim olduğu, Kürt, Türk ve Arapların birlikte yaşadığı bu topraklarda acı, kan ve gözyaşı istemediklerini vurgulayan Arasan, “Müslüman Kürt halkının yakasından düşün. Bu yapının artık silahlarını bırakması gerekiyor. Bundan vazgeçsinler. Yasal yollarla siyasetlerini yapsınlar. Kimse ölmesin. Kandan nemalanan zihniyet, Kürt halkının yakasından düşsün artık.” diye konuştu.
MÜSİAD: 5 bin konutun yapımı bekletiliyor
Her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de büyük bir durgunluğun olduğunu kaydeden Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şube Başkanı Nurettin Kasap, Mardin merkezde 5 yıllık konut ihtiyacı kadar konut yapıldığını, 20 bin konutluk bir ruhsat alımı olduğunu fakat bunun 5 bininin bekletildiğini aktardı.
“İnşaat sektörü sıkıntılı günler yaşıyor”
Kasap, 6-8 Ekim olaylarının olumsuz etkisi atlatılmaya çalışılırken, komşu ülkelerdeki gelişmeler ve bölgede son dönemde artan terör olayları nedeniyle ekonomik sıkıntıların arttığını belirterek, “Son birkaç ayda yaşanan gelişmeler tüm ülkede sıkıntıya yol açtı. Diğer bölgelerde siyasi ve ekonomik sıkıntılar varken bölgemizde buna güvenlik sorunu da eklendi. Bu olaylar moral ve motivasyonumuzu son derece olumsuz etkiledi. Bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de büyük sıkıntıya yol açtı. İşlerin yeniden eskiden olduğu gibi rayına oturmasını bekliyoruz.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)