Yapılan araştırmalar sonucu çocukluktan itibaren düzenli süt içen bireylerde yüksek tansiyon görülme olasılığının daha düşük olduğunu belirten uzmanlar, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, kalp ve damar sağlığını tehdit eden yüksek tansiyon riskine karşı süt içilmesi tavsiyesinde bulunuyorlar.
Hipertansiyon hastalarının az yağlı ya da yağsız süt tüketerek kan basıncını kontrol altına alabileceğini belirten uzmanlar, yapılan bilimsel çalışmalar da; kalsiyum, magnezyum ve fosforun az tüketiminin bireysel veya toplumsal olarak hipertansiyon sıklığı ile ilişkili olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Sütün yüksek kalsiyum ve potasyum içeriği ile kan basıncı ve hipertansiyonun dengelenmesinde önemli bir besin kaynağı olduğunu belirten Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, azalan kalsiyum alımının arteriyel kan basıncını artırdığına dikkat çekti.
Prof. İnanç, “Kalsiyum, magnezyum ve fosfor minerallerinin alımı artırılarak kan basıcında azalma sağlanabilmektedir. Kalsiyum denince aklımıza gelen ilk besin öğesi süttür. Optimal kan basıncının sağlanmasında ve sağlığın devam ettirilmesinde günde 3-4 porsiyon süt ve ürünlerinin tüketimi öneriyoruz.” dedi.
Sekiz hafta süren ve belirli bir beslenmenin uygulandığı “Hipertansiyonu Durdurmak Üzere Besinsel Yaklaşımlar” (DASH) çalışması hakkında da bilgi veren Prof. İnanç, yağsız ve az yağlı süt ürünleri içeren, meyve ve sebzeden zengin, yağdan ve kolesterolden yoksun proteini hafif artırılmış bir diyetle, erişkinlerde kan basıncının 5.5/3.0 mmHg düşürüldüğünün görüldüğünü kaydetti. (İLKHA)