Şanlıurfalı kamyon ve TIR`lar için garaj olarak kullanılan bölgede 400 yatak kapasiteli hastanenin inşa edilmesinin ardından yer sıkıntısı yaşadıklarını, hastane inşaatı sonrası bölgede özellikle kiralarda artış yaşandığına dikkat çeken nakliyeciler, şu an kullandıkları garaj bölgesinde hem manevra alanlarının daraldığını, hem de yükselen kiralardan dolayı mağdur olduklarını belirterek, kendilerine rahat edebilecekleri bir yer tahsis edilmesi talebinde bulundular.
Yükselen kira fiyatlarından dolayı da mağdur olduklarını belirten nakliyeciler, birkaç kişiyle birleşerek bir işyeri kiralamak zorunda kaldıklarını, kendilerine uygun bir yer verilmemesi durumunda konteynırlarda kalmak zorunda kalacaklarını belirtiyorlar.
Özellikle son 2 aydır bölgede yaşanan şiddet olayları ve çatışmalar sonrası yollarda oluşan riskten dolayı da en fazla olumsuz etkilenen kişiler olduğunu belirten Şanlıurfalı nakliyeciler, yaşadıkları bu olumsuz gelişmelerin maddi olarak kendilerini sıkıntıya soktuğunu söyledi.
Şu anda bulundukları alanın mahalle içerisinde kaldığını, bundan dolayı kamyon ve TIR`larını yol üzerine veya mahalle içlerine park etmek zorunda kaldıklarını belirten nakliyeciler, yetkililere seslenerek; yaptıkları işe uygun bir alanın kendilerine tahsis edilmesi talebinde bulundular.
Daha önce Akçakale yolunda kendilerine verilen hatta projelerini bile hazırlattıkları arsanın anlaşılmadık bir şekilde kendilerinden tekrar geri alındığını belirten nakliyeciler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç başta olmak üzere tüm yetkililere müracaat ettiklerini ancak şu ana kadar herhangi bir adımın atılmadığını belirttiler.
Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansına (İLKHA) açıklamalarda bulunan nakliyeciler, yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi için gerekli adımların bir an önce atılması çağrısında bulundular.
Konu ile ilgili konuşan Fırat Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Ali Engi, yer tahsisi için Bakan Faruk Çelik, Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ile görüştüklerini, görüşmeler sonucunda kendilerine 1,5 kilometrekarelik bir alanın tahsis edildiğini ancak, daha sonra bu yerine ellerinden anlaşılmadık bir şekilde alındığını belirterek, kendilerine bu hususta bir açıklama dahi yapılma gereği duyulmadığını belirtti.
Büyükşehir Şanlıurfa`da ‘Nakliyeciler Sitesi` yok
Nakliyecilerin çok zor durumda olduklarını belirten Mengi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şanlıurfa büyükşehir olmasına rağmen nakliyeciler sitesinin olmaması utanç vericidir. Garaj olarak kullandığımız alanın yakın çevresinde evleri olan insanlar kamyonlardan dolayı evlerinden dışarıya çıkamıyorlar. Çevre çok kirleniyor. Birçok yere başvuru yapmamıza rağmen hiçbir sonuç alamadık. Gittiğimiz yerlerde bizi oyaladılar. Bizde bir karar aldık konteynırları bir yere yerleştireceğiz. Çünkü gidecek bir yerimiz yok.”
Son günlerde yaşanan çatışmalar ve kamyoncuların hedef alındığı olaylardan dolayı yol güvenliğinin kalmadığını, bundan dolayı nakliyeciler olarak çok zor durumda olduklarını belirten Mengi, birçok şoförün uzun süre işe çıkamadığını belirterek, yetkililere seslenerek yaşadıkları sıkıntıların bir an önce giderilmesini talep etti.
“Yerimiz şehir içinde kaldığı için hem biz hem mahalleli mağdur”
Şu an kaldıkları yerin neredeyse şehrin ortasında kaldığını ve bu durumun hem kendilerine hem de mahalle sakinlerini mağdur ettiğini belirten nakliyeci Cengiz Kurt ise 6-7 yıldır nakliyecilik yaptığını ve bu sıkıntıyı hep yaşadıklarını belirtti.
Kurt, “Yerimiz belirlendi, tel örgü çekildi. Yapılan görüşmeler sonrası yer garanti gibiydi. Fakat gecen yıl başka bir şirkete verildiğini duyduk. Şuan nakliyeciler olarak mağdur durumdayız. Yeni yapılan hastanenden dolayı burada kiralar da yükseldi. Şuan şoförler ve mahalle sakinleri iç içe kalmak zorunda. Hem mahalleli hem de biz çok mağduruz.” şeklinde konuştu.
“Dışarıdan gelen nakliyecilerin kalacağı bir yer dahi yok”
Nakliyeciler sitesi olmadığı için yol kenarına park eden araçlardan dolayı çoğu zaman trafiğin tıkandığını ifade eden Ömer Kabul, bu sıkıntının sadece kendileri ile sınırlı olmadığını, il dışından gelen nakliyecilerinde kalacak ve araçlarını park edecek yer sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.
Kabul, “Garaj yerleri yok. Esnaf ve mahalle sakinleri sıkıntı yaşıyor. Araçlar gelişi güzel mahalle aralarına park ediliyor. Hırsızlık olabiliyor. Gece olunca şoförlerin dinlenip, uyuya bilecekleri bir yerleri bile yok. Biran önce nakliyeciler sitesinin kurulması lazım. Bir site olduğunda şehirde ki trafik akışı da rahatlayacaktır. Mahalle aralarına park edilmemesi ise hem mahalleliye hem de şoförlere rahatlık sağlayacaktır.” dedi.
“60 Bin Liralık proje tasarlamıştık iptal ettirdiler”
Yapılan hastaneden dolayı kira fiyatlarını çok yükseldiğini birkaç esnafın bir işyerini kiraladığını söyleyen Fethi Kötüzoğlu ise, 5 yılı aşkın bir süredir kendilerinin dükkân kiralayamadığının altını çizdi.
Kendilerine birkaç yer verildiğini ancak bu yerlerin daha sonra kendilerinden alındığını belirten Kötüzoğlu, “Şuan biz mağduruz. 60 Bin Liralık proje tasarlamıştık fakat iptal ettirdiler. 5 yıldan fazla süredir belediye ile görüşmeler yapıyoruz. Her zaman bizi oyalıyorlar. Burada da kiralar yükseldi. Çok zor durumdayız. İki üç nakliyeci bir dükkân tutmak zorunda kalıyoruz. Buna biran önce çözüm bulunmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu. (Osman Gülebak- Mustafa Bikeç-İLKHA)