Diyarbakır’da Özel İdare tarafından yapıldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilen Elazığ yolu üzerinde bulunan öğretmenevi, 9 milyon TL ödeneğe rağmen tamamlanamayınca bakanlık 5 milyon TL ödenek ayırdı.
Ankara’daki Başkent Öğretmenevinden sonra yatak kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük öğretmenevlerinden biri olan yapının tefrişatı için 2014 yılında gönderilen 800 bin liralık ödenek ile 2 katın yapımı tamamlanmıştı.
4 yıl önce yapımına başlanan ve bu güne kadar yaklaşık olarak 14 milyon (trilyon) TL ödenek ayrılan Diyarbakır öğretmen evi son bir yıla yakın bir süredir anlaşılmadık bir şekilde yapımı durdurulmuş ve trilyonluk servet adeta atıl durumda bırakılmıştı.
“Eylül’de öğretmenevi ihaleye çıkarılacak”
Konu ile ilgili olarak İlke Haber Ajansına değerlendirmelerde bulunan Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, 14 milyon TL’lik bir ihaleyle yapılan bu yapının uzun süre boyunca iç ödenek olmamasından dolayı tamamen teslimatının gerçekleşemediğini söyledi.
110 oda 220 yatak kapasiteli Diyarbakır Merkez Öğretmenevinin tamamlanması halinde ciddi bir hizmet potansiyeli olan bir yapı olduğuna vurgu yapan Memiş, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Eylül ayı içinde öğretmenevinin ihaleye çıkarılacağını belirtti.
Daha sonra seçim döneminde Öğretmenevine bakanlığın 5 milyon TL’lik bir ödenek ayırdığını belirten Memiş, “Doğrusu öğretmenlerimiz için uzun süreden beri burada yapılan muhteşem yapı, bakanlığın geç ödenek göndermesi sonucunda yaşanan sıkıntı, biz eğitim camiasını da son derece üzdü. Çünkü devasa bir yapı olan 500 kişilik salonlarıyla 200 kişilik ayrı ayrı salonları olan bu yapının bugüne kadar açılamayışı da bizi son derece üzdü. Ancak şuan son aşamaya gelmiştir.” dedi.
“Öğretmenler için en güvenli yer, öğretmenevidir”
Bölgede gelişen olaylara dikkat çeken Memiş, “Özellikle son zamanlarda artan terör olaylarından kaynaklanan barınma sorunu ortaya çıkmasına karşın kalabilecek güvenli yer olarak en iyi yer Öğretmenevidir. Dolayısıyla bunun için de İnşaallah bir an önce sonuçlanıp kentimize bu hizmetin kazandırılması için eden gelen her şeyin yapılmasını istiyoruz.” diye çağrıda bulundu.
Son olarak Öğretmenevinin geçmişten bugüne yapım aşamasında çıkan sorunlara değinen Memiş, “Gönül isterdi ki, 6-8 ay önce ödenek gelip bu yapı sona ersin. Ama yine de şehrimize böyle bir hizmetin yapılmasını olumlu buluyoruz.” ifadelerini kullandı.
Hatırlanacağı üzere Diyarbakır Merkez Öğretmenevi'nin açılışı, seçim öncesi Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katıldığı törenle gerçekleştirilmiş, ancak daha sonra yeniden kapatılmıştı. (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat - İLKHA)