Midyat ilçesine bağlı köylerde bölgeye has kavun acur ve turşuluk salatalık yetiştiren köylüler, doğal ortamlarda kavunu kurutarak cezerye yapıyorlar.
Mersin gibi cezeryesi ünlü olan illerde havuç ile yapılan cezeryeden farklı olarak Midyat`ta, doğal ortamda güneşin altında kurutulan kavunlar, cezerye haline getirilerek kışa hazırlık yapılıyor.
“İhtiyaç fazlası kavunları değerlendiriyoruz”
Köyde İhtiyaç fazlası kavunları çöpe atmak yerine değerlendirdiklerini ifade eden Mehmet Aygün, “Biz ticaret için kavunları kurutmuyoruz. Fazla kalan kavunları atmak yerine kurutup bir nevi çerez yapıyoruz. Kavundan çıkardığımız çekirdekleri de yağda kavurarak yiyoruz. Misafirimiz geldiğinde onlara ikram edebiliyoruz.” dedi
“Üzüm suyu ile kaynatıyoruz”
Kurutma aşamalarını anlatan Aygün kavunların soyulup ikiye bölündüğünü ve öylece güneşe bırakıldığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti : “Soyduğumuz kavunları kuruyana kadar güneşin altında bırakıyoruz. Herkes istediği şekilde yapabiliyor. Biz de daha sonra bu kavunları asir dediğimiz üzüm suyu ile kaynatıyoruz. Kaynattığımız kavun kabuklarını unlayarak yemeye hazır hale getiriyoruz.” (M. Zeki Aygur – İLKHA)