Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri`nin UNESCO kültür miras listesine girmesiyle turizmin gelişmesi beklenen Diyarbakır`da yaşanan şiddet olayları nedeniyle otel işletmecileri zor günler geçiriyor.
Çözüm sürecinin bozulması ve çatışmaların çıkması otelcilik sektörüne ciddi sıkıntılar meydana getirdiğini belirten Otel işletmecisi Ömer Yüksel, “Geçen yıl 6-7 Ekim Kobani olaylarında işlerimizde çok ciddi bir düşüş oldu. Bu olayların münferit olay olduğunu ilerisi için bir sıkıntı olmayacağını düşündük öyle öngördük. Devam eden sürecin bozulması özellikle otelcilik ve turizm sektörünü çok ciddi anlamda sıkıntıya sokmuştur. Süreçle beraber her yıl bölgemizde 2 otel açılıyordu. Sürecin en büyük etkisi otelcilik sektörüne olmuştur. Konukların çoğu il dışından gelen ziyaretçiler veya turistlerdir. Bu yıl almış aldığımız grupları yüzde 90`nı iptal olmuştur. Böyle devam ederse otellerin kapanacağını ön görmekteyiz.” dedi.
“ Yakıp yıkmak kolay, yapmak oldukça zordur”
"Turistler rahat olduğu, güven duyduğu yere gider." diyen Yüksel, Surların ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO'nun dünya mirasına almasına çok sevindiklerini ancak yaşanan olaylarla bundan faydalanamadıklarını söyledi.
Turizm sektörünün 70 sektörü besleyen ve etkileyen bir sektör olduğunu belirten Yüksel, "Turizm sektörü sıkıntıya girdiğinde bunları da etkiliyor. Bu olayların biran evvel bitmesini huzur ortamının gelmesini bekliyoruz. Bununla beraber turizm canlanmasıyla beraber şehrin ekonomisi ve ülke ekonomisi kalkınacaktır. Yakıp yıkmak kolay, yapmak oldukça zordur." ifadelerini kullandı.
İnsanlar Diyarbakır`a gelmekten korkuyor
Çatışma nedeniyle işlerin yüzde 70 düştüğünü söyleyen otel işletmecisi Metin Aslan, “Tarihi eserlerin UNESCO`ya alınmalarıyla birlikte Diyarbakır`da gelişme oldu. Bu çatışma ortamı ile birlikte otellerdeki doluluk yüzde 75 düştü. İster istemez batıdan insanlar artık Diyarbakır`a gelmek istemiyor. Tüccarı, pazarlamacısı, iş adamı gelemiyor. Genellikle günübirlik olarak gelen işini gördükten sonra gidiyor. Genelde insanlar korkuyor. Antalya`dan bir şirket Ofis'te demir raylarını yapıyorlardı. Olaylar olduktan sonra gittiler.” ifadelerini yer verdi.
“Çatışmalar bizi, otel çalışanlarını ve esnafı etkiliyor”
Taş ve molotof atan ellerin kalem tutması gerektiğini vurgulayan bir başka otel işletmecisi Mithat Kavmaz, ise; “Diyarbakır'a Kültürel anlamda daha önce çok ziyaretler yapılıyordu ama bu olayların çıkmasıyla insanlar korkuyor. Biz bile korkmaya başlıyoruz. Kimin kimi vurduğu belli değil. Ellerin artık kalem tutması lazım molotof yerine, taş yerine elimizde kalem olması gerekiyor. Bundan 15 gün önce işler iyiydi. Biz kazandığımızda altımızdaki esnaflar da kazanıyor. Şuan ise otel 112 yataklı baktığımızda sadece 10 yatak var ya da yok. Olaylar bizi, otel çalışanlarını ve esnafı etkiliyor.” dedi.
Yaşanan çatışmaların şehri 5 yıl geriye götüreceğini söyleyen Kavmaz, “Geçen sene 6-7 Ekim olaylarında Diyarbakır bitmişti. Sadece eczane ve hastaneler açıktı. Bu yıl ise normalde buraya turist gelmesi gerekiyordu ama hepsi iptal oldu. 10 Gözlü, Gazi Köşkü, Hevsel Bahçeleri olsun oralara batıdan insanlar geliyor bugün ise kimse o tarafa doğru gidemiyor. Gezmek istesek bile, gelen misafirleri dolaştıralım diyorum ama korkudan kimse o taraflara doğru gidemiyor. Yetkililerden barış ve huzuru sağlamalarını istiyoruz. Otelde hiç kimse yok geçen sene her yerden misafir geliyordu.” şeklinde ifade etti.
“Oteller boş geçiyor”
Bölgede son zamanlarda yaşanan çatışmalar nedeniyle otellerin boşaldığına dikkat çeken Otel işletmecisi Sevilay Yaman, “Öyle bir döneme girdik ki çok umut verici bir gelişme yaşanmış, Surlar ve Hevsel Bahçeleri UNESCO'ya alınmıştı. Bu durumu bizi çok mutlu etmişti. Hemen akabinde yoğun bir ilgilinin olacağını düşünmüştük. 7 Haziran`dan sonra bu bölgede yaşanan kargaşa bizim açımızdan hiç iyi bir sonuç vermemiştir. Organizeleri gönül rahatlığı ile yapamıyoruz. Oteller boş geçiyor. Herkes karamsar bakıyor. Yurtdışından gelenler var, şirketlerde günübirlik geliyorlar.” ifadelerini kullandı. (Mustafa Kaynak/M.Hüseyin Temel - İLKHA)