İStanbul Valiliği, Çatalca, Silivri ve Arnavutköy İlçelerinin de yer aldığı bölgede Hazine taşınmazlarının hukuki geçerliliği olmadan 3. kişilere satılıp kiralandığının tespit edildiğini, durumdan habersiz devir aldığını, satın aldığını veya kiraladığını düşünen vatandaşları uyardı. Yapılan açıklamada, "Bu kişiler ileride tapularını alacakları ümidiyle bu taşınmazlara büyük paralar ödemek suretiyle mağdur olmaktadırlar. Bilinmelidir ki, taşınmaz alım-satımı ancak ilgili tapu müdürlüklerinde, tapu müdürü veya yetkilisi huzurunda yapılmaktadır" denildi.
Valilikten yapılan açıklama şöyle:
"Silivri ve Çatalca İlçesine bağlı eski Istranca Mahalleleri (Sayalar, Danamandıra, Çayırdere, Hallaçlı, Aydınlar vs.) ile Arnavutköy İlçesine bağlı bir kısım Mahallelerde bulunan Hazine taşınmazları özellikle son günlerde artan bir şekilde taşınmazları işgal edenler tarafından usulsüzce ve muhtarlık mührüyle mühürlenmek suretiyle adi evrak niteliği taşıyan alım/satım veya zilyetliğin devri sözleşmesi adları altında 3. şahıslara bedeli mukabilinde satıldığı veya kiralandığı Defterdarlığımızca yapılan çalışmalar ile muhtelif dilekçe ve şikayetler neticesinde tespit edilmiş bulunmaktadır.
Bu duruma ilişkin olarak Valiliğimizce (Defterdarlık) ilgili Kaymakamlıklar bilgilendirilerek Hazineye ait taşınmazların (Hazinenin özel mülkiyetinde olan veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan/tescil harici) gayri resmi bir şekilde alım-satım/devir veya kiralama işlemlerine konu edilmesi sonucunda üçüncü şahısların mağdur olduğu, ayrıca kamu görevlisi mahalle muhtarlarının bu tür işlemleri teşvik eder nitelikte bu sözleşmelerde imzasının bulunması ve muhtarlık mührüyle mühürlenmesinin uygun olmayacağı bildirilerek söz konusu mahalle muhtarlarının yaptığı bu tür işlemlerin araştırılarak gereğinin yapılması istenilmiştir.
Çatalca, Silivri ve Arnavutköy İlçelerinin de yer aldığı bölgede yaşayan halkımızın , adına düzenlenmiş Türkiye Cumhuriyeti tapusu olmadığı halde işgal etmiş olduğu Hazine taşınmazlarını muhtar senedi, zilyetliğin devri sözleşmesi, satış senedi, kira sözleşmesi vb. gibi adlar altında hukuki geçerliliği olmadan 3. kişilere satmakta veya kiralamaktadır. Durumdan habersiz olarak devir aldığını, satın aldığını veya kiraladığını düşünen bu kişiler ileride tapularını alacakları ümidiyle bu taşınmazlara büyük paralar ödemek suretiyle mağdur olmaktadırlar.
Bilinmelidir ki, taşınmaz alım-satımı ancak ilgili tapu müdürlüklerinde, tapu müdürü veya yetkilisi huzurunda yapılmaktadır. İlimiz sınırları dahilinde bulunan Hazineye ait taşınmazlar İstanbul Defterdarlığınca yönetilmekte olup, muhtarlar veya diğer şahıslar tarafından Hazine taşınmazlarının "Zilyetliğin Devri" adı altında devri, alım-satımı veya kiralanması hiçbir şekilde yapılamaz. Hazine taşınmazlarını satın almak, kiralamak veya irtifak hakkı/kullanma izni tesis etmek isteyenlerin Defterdarlığımıza müracaat etmesi gerekmektedir.
İleride telafisi imkansız sonuçlar doğurarak mağduriyetlerin yaşanmaması için tüm vatandaşlarımızın yukarıda belirtilen hususlara hassasiyetle riayet etmeleri kendi menfaatlerine olacaktır.
Ayrıca, tüm bu gayri resmi işlemlere teşebbüs ettiği tespit edilenler hakkında gerekli cezai müeyyidelerin uygulanması için Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde Defterdarlığımızca suç duyurusunda bulunulmaktadır. Hazine taşınmazlarının işgale uğradığının tespiti halinde ise 2886 sayılı Yasanın 75. Maddesine göre mülki amirden tahliyesine yönelik işlem tesis edilecektir."