Basın İlan Kurumu (BİK) Batman Şube Müdürü Mehmet Gönenç ile yerel medyanın gücü, halk üzerindeki etkisi ve yaptığı haberlerde nelere dikkat etmesi gerektiğiyle ilgili beklenti ve önerilerini konuştuk.
Gönenç, İlke Haber Ajansı’nın yerel medyanın faydası ve üzerine düşeni hakkındaki sorularını yanıtladı. Yerel gazetelerin toplum üzerinde çok ciddi etkisi olduğuna dikkat çeken Gönenç, gazetecilerin haberlerini yaparken objektif olması gerektiğini belirtti.
Gönenç'le yapılan röportajın tamamı:
“ÇOK FAZLA GAZETE, KALİTE GETİRMİYOR”
Batman’da kaç günlük ve haftalık gazete var? Sizce birleşmeden sonra gazetelerin gücü arttı mı?
Batman’da 16 tane gazetemiz var. Bunlardan 15 tanesi günlük, bir tanesi ise haftalık olarak yayınını sürdürmektedir. Batman’da çok fazla gazete var ve hemen her gün yeni gazeteler çıkıyor. Biz dahi bunlara yetişemiyoruz. Gazetelerin çıkmasının karşısında değilim. Gazeteler bir şekilde kamuoyuna çok büyük hizmetlerde veriyorlar. Ama çok fazla gazete, çok fazla kalite getirmiyor.
Batman’da ilan verdiğimiz 12 tane yerel gazete vardı ve bunlar çok fazla da kazanamıyordu. Bir payı 12 parçaya bölüyorduk. Dolayısıyla maddi olarak da sıkıntı yaşıyorlardı. Bizler gazetelerin niteliğinin artmasını istiyorduk. Daha sonra birleşmek istediklerini söylediler ve böyle bir teklif onlardan geldi. Birleşmeleri için bir baskımız yoktu ama şunu söylemiştik; ‘birleşmeniz sizin için iyi olur ve daha da güçlü olursunuz’ gibi bir telkinimiz belki oldu. Ama birleşme kararı onların vermiş olduğu bir karardı. Nihayetinde 4 gazete olarak birleştiler. 12 gazete 4 tane gazeteden oluştu.
O günden bu yana gazeteler renkli çıkmaya başladı. Bu bizim için çok önemli. Çünkü siyah beyaz gazeteden istediğiniz her şeyi alamıyorsunuz. Gazetelerimizde daha fazla bir çalışma içerisine girildi ve yerel haber çıkmaya başladı. Sayfa sayısı arttı ve açıkçası bir değişim gözlendi. Ama bu değişim arzu ettiğimiz kadar olmadı. Daha fazla büyümesini isterdik. Güneydoğu açısından Batman’ın yerel gazeteleri güçlüdür. Ses getirir, yerel haberlere çok fazla yer verirler. Diyarbakır, Siirt, Muş, Bitlis ve Hakkâri ile kıyasladığınız zaman biz çok güçlüyüz. Gerçekten yerel haber veren güçlü gazetelerimiz var.
Ama Trabzon, Bursa, Konya, Eskişehir ve diğer güçlü kentlerdeki gazetelerle mukayese (kıyaslama) ettiğimizde biraz daha çabamız olması gerektiğini düşünüyorum. Abone, satış sayısının çok fazla olmasını isterdim. Bugün istediğimiz satışta değiliz. 30 bin satan gazeteler var ama Batman’da 100 tane, 500 tane gazete satılıyor. Bu da bizi çok fazla tatmin etmiyor, açıkçası daha iyisini arzu ederdik.
“YEREL GAZETELER TOPLUM ÜZERİNDE CİDDİ ETKİSİ VAR”
Sizce yerel basının halk üzerindeki etkisi ve önemi nedir?
Çok büyük etkisi var. Bir yabancı olarak bir kente geldiğinizde, eğer o kenti tanımak istiyorsanız o kentin bir yerel gazetesini alırsınız, sayfalarını çevirmeye başladığınızda o kenti o gazeteden okursunuz. Sokak sokak, mahalle mahalle gezemezsiniz. Nerede ne oluyor, nerde ne var bilemezsiniz. Ama yerel medya size bu olanağı tanır. Yerel gazeteler o şehrin rengidir. Sadece rengi değil; o şehrin düşüncesidir, düşüdür, hayalidir, geleceğidir. Dolayısıyla yerel gazeteleri çok önemsiyorum. Toplum üzerinde de ciddi bir etkisinin olduğunu düşünüyorum.
Yerel gazeteyi takip edenler, gündemi oradan almaya çalışırlar. Batman yerel basının en önemli özelliği, kamuoyuna çok etkili olmasıdır. Haberleştirdiği haberler ciddi etki yaratıyor. Ben hiçbir kentte bu kadar etki görmedim. Diyarbakır’da uzun yıllar gazetecilik yaptım ama Batman’daki kadar haberin bu kadar etki ettiğini görmedim.
“YEREL BASINDA İSTENİLENİ GÖRMÜYORUM”
Yerel basın üstüne düşen görevi sizce yerine getiriyor mu?
Yerel medyadan beklentilerim oldukça fazladır. Biraz daha sokak haberi istiyorum. Esnafın ne yaptığını, ekonominin ne olduğunu bilmek istiyorum. İnsanların kazançlarını, eksiklerini, sıkıntılarını ve kurumların varsa yanlışlarını görmek istiyorum. Dolayısıyla çok fazla istediğim kadar bir şey görmüyorum. Kesinlikle daha güçlüsünü görmek isterdim.
“TARAF OLABİLİRSİNİZ AMA OBJEKTİF OLMALISINIZ”
Size göre, yerel basın haber yaparken kamuoyunu bilgilendirme adına nelere dikkat etmesi lazım?
Medya, haber yaptığı zaman insanların hak ve hukuklarına saygı duymalıdır. Basın, bireyin hak ve hukukuna saygı duymalıdır. Haberi iyice araştırmalı, sormalıdır. Sadece bir kaynaktan beslenmemeli, birkaç kaynaktan beslenmelidir. Kaynağının kendisini yanıltabileceği şüphesini hep içinde yaşamalıdır. Doğruya, gerçeğe ulaşana kadar mutlaka haberin sonuna kadar gidilmelidir.
Haber yaparken insanların hak ve hürriyetlerine saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum. Her zaman yansız ve tarafsız diyoruz ama ben tarafsız bir medya beklemiyorum. Ne kadar taraf da olsa bir medya objektif olmalıdır. Taraf olabilirsiniz ama objektif olmalısınız. Yazarken, çizerken ve haber yaparken vicdanlı olunmalıdır. Bir haber yüzünden insanların hayatlarının yerle bir olduğuna şahit oldum.
“GAZETECİLER HABER YAPARKEN SONUÇ ALMALIDIR”
Son olarak yerel basından beklentileriniz nelerdir?
Haber yaparken mutlaka o haberi takip etmek gerekiyor. Haberi yaparken sonuç alınmalıdır. Sadece sorunu ortaya koymak yetmiyor, onun takipçisi olmak gerekiyor. Habercilikte takip taraftarıyım. Gazeteciler de bir anlamda kamu görevi görüyorlar. O yüzden gazeteciler kamuoyuna hizmet etmek zorundadır. Kamuoyuna hizmet ederken kamuoyundaki sıkıntıları, sorunları, insanların karşılaştıkları sorunları, problemleri görmeli, onları yazmalı ve takip etmelidir. Sonuçlandığını da topluma beyan etmelidir.
Ben çok fazla sokak haberi istiyorum. İlla da manşetimizde bir siyaset haberi olmalı denilmemelidir. Bir gündem olmalı ve bu gündem sokak gündemi olmalıdır. Bir gazeteci etin, ekmeğin, minibüsün, zamların fiyatını bilmiyorsa olmaz. Sadece bunlar değil. Bir gazeteci, şehrin temizlik, altyapı sorununu da gündeme almalıdır. Gazeteci; birey, toplum için haber yapmalıdır. Dolayısıyla kamuoyunu ilgilendiren her haberi gazetelerde görmek istiyorum. Sonuç olarak sokaktaki her türlü sorun ve sıkıntı gazeteciyi ilgilendirmesi gerekir. (M.Fatih Akgül - İLKHA)