Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40`ında görülen göz kuruluğu hastalığı hakkında tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Mine Yıldırım, hastalığın ikincil bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabileceğini ve romatizma hastalarında da meydana gelebildiğini söyledi.

Hastalığın genellikle ileri yaşlarda görülebildiğini belirten Yıldırım, “Hastalara tanıkoymak için hastalarımızın şikâyetleri bizim için önemli, bu tür hastalara özellikle yaptığımız iki çeşit test vardır. Sirmen ve gözyaşı kırılma zamanı testleriyle rahatlıkla tanı koyabilmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Göz kuruluğu hastalığı olanların öncelikle yaşam şekline dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım,  “Hastaların özellikle klimalı ortamlardan olabildiğince uzak durmaları gerekir. Uzun süreli olarak bilgisayar ve benzeri teknolojik ekranların karşısında durmamalarını önermekteyiz. Dışarıya çıktıklarında ise özellikle güneş gözlüğü takılmasına dikkat edilmesi gerek.”diyerek tavsiyelerde bulundu.

Hastalığın belirtileri hakkında bilgi veren Yıldırım, “Kaşıntı, yanma, batma, yabancı cisim hissi, ışığa duyarlılık, aşırı gözyaşı, bulanık görme veya geceleri görmede zorluk ve yorgunluk belirtileri olan hastalar hemen en yakın göz doktorlarına başvurmaları gerekir.” uyarılarında bulundu.

Tedavi noktasında hastalara önerilerde bulunan Yıldırım, hastalıkla ilgili bazı ilaçların tedavide kullanılabileceğini, bununla beraber destekleyici amaçlı suni gözyaşları ve jeller olduğunu, çok daha ileri hastalarda ise gerek gördükleri halde cerrahi müdahaleler yaptıklarını belirtti. (Yunus Sırat, M.Hüseyin Temel - İLKHA)