Yaklaşık iki yıldır gündemde olan ve Suriyeli gençlerin yaşama geçirilmesini bekledikleri Arapça eğitim programları ile ilgili olarak YÖK’ten onay çıktığını belirten GAÜN Rektörü Profesör Dr. Yavuz Coşkun, Gaziantep Üniversitesi’nde öğrenim görmek isteyen adayların başvuruların alınmaya başlandığını açıkladı.
Filistinli ve Suriyeli öğrencilere üniversite kapısını açacak programın önümüzdeki yıllarda öğrenci sayısının artırılıp, kapsamının genişletilmesinin planlandığını belirten Coşkun, “Bu gençlerimiz hem kendi ülkeleri, hem de bölge için önemli misyon üstlenecekler. Diğer Ortadoğu ülkelerinden gençlerin de Arapça Uluslararası programlarından yararlanabilecekler.” dedi.
Gaziantep Üniversitesi ile Halep Üniversitesi arasında, Suriye’deki iç savaş öncesinde eğitim konusunda son derece iyi ilişkiler içinde olduklarını hatırlatan Çoşkun, savaş sonrası ise üniversite çağına gelmiş Suriyeli gençlerin eğitimleri başta olmak üzere çeşitli sosyal projelerde önemli görevler üstlendiklerini vurguladı.
26 programda bin öğrenci
İlk aşamada lisans düzeyinde 16, ön lisans düzeyinde ise 10 olmak üzere 26 program açılacağını ve bu programlara bin civarında gencin başvuruda bulunacağını kaydeden Coşkun, Suriyeli öğrencilerin yanı sıra Filistinli gençlerin de gerekli şartları taşımaları durumunda eğitim için başvurularının alınacağını söyledi.
Coşkun, “Önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da artırılarak, tüm bölge halklarının yararlanacağı, büyük bir programa dönüştürmeyi planlıyoruz. Ülkemizin ve bölgemizin geleceğine yatırım yapmak üzere geliştirilen bu kıymetli programdan mezun olan öğrencilerimiz, önce Türkiye ve Suriye’nin geleceğinde takiben de tüm bölge halklarının geleceğinde köprü vazifesi görüp, iyi bir gelecek inşasında kilit rol oynayacaklardır.” şeklinde konuştu.
Suriyeli akademisyenler de değerlendirilecek
Gaziantep Üniversitesi’nin bu çalışmasıyla sadece yüksek öğrenimlerini yapmak isteyen gençlerin değil, ülkelerindeki karışıklık nedeniyle Türkiye’ye sığınan akademisyenlerin de değerlendirileceğini anlatan Coşkun, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Arapça Uluslararası programlarımızda, Suriye’de yıllarca eğitim hizmeti vermiş değerli akademisyenler de aktif rol oynayacaklar. Programlarda, kaliteden ödün vermeden GAÜN müfredatı kullanılacak ve mezun olmayı başaran öğrenciler, uslararası geçerliliği tartışılmayan GAÜN diploması almaya hak kazanacaklardır. Öğrencilerimizin kaydı sırasında çeşitli kriterleri değerlendirilerek, başarı durumları dikkate alınacaktır.” (İLKHA)