MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı koalisyon görüşmesi sonrası açıklama yaptı. Bahçeli açıklamasında AK Parti'nin daha önce kamuoyuna duyurdukları 4 maddeyi kabul etmediğini belirtti.
KOALİSYON GÖRÜŞMELERİYLE İLGİLİ YAZILI AÇIKLAMADA BULUNDU
Bahçeli koalisyon görüşmesi sonrası yazılı açıklama yaptı. Bahçeli'nin yaptığı yazılı açıklama şu şekilde: "Bilindiği üzere, 7 Haziran Milletvekilliği Genel Seçimleri'nin sonucunda hiçbir parti tek başına iktidar olma imkânına kavuşamamıştır. Aziz milletimizin demokratik tercihi bu şekilde somutlaşmıştır. Buna saygı duymak elbette en temel demokrasi görevidir. Ortaya çıkan koalisyon kurma gerekliliğinin ilk aşaması AKP Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu'nun hükümet kurma görevini 9 Temmuz 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı'ndan almasıyla başlamıştır.
AK PARTİ'YLE YÜRÜTÜLEN GÖRÜŞMELERDEN KISACA BAHSETTİ
Sayın Davutoğlu ve beraberindeki heyetle Milliyetçi Hareket Partisi'nin bu kapsamdaki ilk görüşmesi 14 Temmuz 2015 günü saat 13.00'de TBMM'de gerçekleştirilmiştir. Bu görüşme saygı ve nezaket içerisinde tezahür etmiştir. AKP ile CHP arasındaki koalisyon görüşmeleri sonuç vermeyince, AKP-MHP arasında gündeme gelen ikinci etap görüşme ise bugün saat 14.00'de TBMM'de başlamış ve yaklaşık 2,5 saat boyunca sürmüştür. AKP'yi temsilen Genel Başkan ve Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu'yla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik toplantıya iştirak etmişlerdir.
"4 MADDELİK İLKE VE ÖN ŞARTLARIMIZ KABUL EDİLMEDİ"
Söz konusu toplantı çok verimli geçmiş, ülke gündeminde yer alan konular da ayrıca ele alınmıştır. Ne var ki Milliyetçi Hareket Partisi olarak, daha önceden kamuoyuyla paylaştığımız 4 maddelik ilke ve ön şartlarımızın AKP tarafından kabulü mümkün olmamıştır. Bu itibarla koalisyon hükümeti kurmak için lazım gelen uzlaşma zemini oluşmamış ve siyasi anlaşma iklimi vasat bulmamıştır. Şimdilik görünen odur ki, mevcut siyasi kompozisyonda bir koalisyon hükümeti ihtimali çok azalmıştır. Ve Türkiye 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri'nin tekrarlanmasıyla karşı karşıya kalmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi olası bir seçimi doğru bulmadığını daha önce açıklamıştır. Bunun yanında azınlık hükümeti seçeneğine soğuk yaklaşımını muhataplarına ihsas ve ilan etmiştir.
"MHP SEÇİM HÜKÜMETİNE ÜYE VERMEYECEKTİR"
Koalisyon kurulması hususunda 9 Temmuz'dan beri işleyen ve Anayasa'nın 116. maddesinde ifade bulan 45 günlük sürenin kalan 6 günlük diliminde bir hükümet kurulamadığı takdirde Cumhurbaşkanı'nın sorumluluğu aktif hale gelecektir. Söz konusu 116. madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde mevcut Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atayacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi oluşacak bu seçim hükümetine katılmayarak herhangi bir üye vermeyecektir. Partimiz tüm karar ve tercihlerini aziz milletimizin lehine ve Türkiye'nin yararı doğrultusunda kullanmıştır. Bundan sonraki siyasi süreç ne olursa olsun, bugünkü tıkanıklığın ve uzlaşmazlığın asıl neden ve aktörlerini herkes yakından tanıyacak ve görecektir."