Midyat’ın yerli ürünlerinden olan kavundan sonra yerli domates, üzüm ve incir de manav ve pazarlardaki yerlerini aldı.
Halkın en çok tükettikleri ürünlerden olan üzüm ve incir hak ettikleri rağbeti görüyor. Kilosu 2 liradan satışa sürülen bu meyveler kuru olarak da özellikle kış aylarında çokça tüketiliyor. Ayrıca bir süre sonra olgunlaşacak olan pekmez üzümü de bu yörenin vazgeçilmez hem ticari hem de yemeklik meyvelerindendir.
Yaklaşık 15’e yakın çeşidi bulunan Midyat’ın yerli üzümü genellikle ilçeye bağlı köy ve mahallelerden şehir merkezine getirilerek yol üstü ve pazarlarda satılıyor. Midyat’ın yerli üzümü ekim sonuna kadar tezgâhlarda bulunmaya devam edecek.
Diğer yandan en çok tüketilen ve sulu arazide yetiştirilen domatesin yerlisi de rağbet görüyor. Mevsiminde yetiştiği için hormonsuz olması ve organik özelliği bulunan bu domates rengi ile de diğerlerinden hemen fark ediliyor. (Süleyman Tunç - İLKHA)