Teknolojinin hızlı gelişimi, revaçta olan birçok mesleğin bitmesine sebep oluyor. El emeği, bilek gücü ile icra edilen, zarafet, ince işçilik, dikkat ve titizlik isteyen demircilik gibi bir zamanların gözde meslekleri değişen ekonomik şartların bir sonucu olarak adeta tarihe karışıyor.

Diyarbakır`ın meşhur demirciler çarşısında bulunan demirci esnafı, teknolojiye karşı direniyor.

Küçük atölyelerinde ve sıcak ateşin karşısında el emeği, bilek gücü ile çalışan demirci ustaları, başta keser, bıçak, balta, nacak, makas, bel, kazma, orak, çapa, çengel ve kürek gibi el aletleri imal ediyor.

32 yıllık sıcak demirci ustası Sedat Gönderen, ‘Baba mesleğim' dediği demirciliğin teknolojinin gelişimiyle birlikte yok olmayla karşı karşıya kaldığını söyledi.

“Ancak masrafımızı karşılıyoruz”

Daha önce babasının demircilik ocağını işlettiğini söyleyen Gönderen, “Babam rahatsız olduğundan dolayı bu işi biz yürütüyoruz. Sabah geliyoruz akşama kadar 20-30 lira ancak kazanıyoruz. O da ancak masrafımızı karşılıyoruz. Demir ocaklarımız kömür ile çalışıyor. Benim demir ocağım 50 yıllıktır. Babamdan bana kalmış. Önce ocaktaki ateşe demiri atıyoruz, ardından demire şekil veriyoruz. Keser, bıçak, balta, nacak, makas, bel, kazma, orak, çapa, çengel ve kürek gibi el aletleri imal ediyoruz.” dedi.

Son dönemde yaşanan çatışmaların işlerini etkilediğini belirten Gönderen, “Sabah geliyorum dükkânı açıyorum, ama iş yok. Bizim müşterimiz köylülerdir. Son dönemde yaşanan olaylardan dolayı köylüler buraya gelemiyor. Bu da bizim işimizi kötü yönde etkiliyor.” ifadelerini kullandı. (M.Hüseyin Temel / Mustafa Kaynak - İLKHA)