Türkiye mısır üretiminin yüzde 17'sinin karşılandığı Çukurova'da mısır hasadına başlandı. Bu yıl mısırda bereketli bir yıl beklediklerini ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt, Adana`da bir milyon 161 bin dekar alanda mısır ekimi yapıldığını kaydetti. Hava şartlarının iyi gitmesiyle dekar başına yüzde 20'lik bir ürün artışı beklediklerini ifade eden Söğüt, bu yılın mısır üreticisinin yüzünü güldüren bereketli bir yıl olduğunu söyledi.
“Mısır üretiminde dekar başına yüzde 20 artış bekliyoruz”
Mısırın hem insan besini hem de hayvan yemi olarak kullanılan bir ürün olduğunu belirten Söğüt, mısır üretiminde verimin geçen yıla göre arttığını kaydetti.
Geçen yıl Türkiye`de üretilen 5 milyon 950 ton mısırda bir milyon ton üretim ile Adana`nın ilk sırada yer aldığını vurgulayan Söğüt, bu yıl Adana`da bir milyon 161 dekar alanda mısır ekildiğini ifade etti. “Çukurova`da hava şartlarının iyi gitmesiyle birlikte çiftçilerimizin dekar başına yüzde 20'lik artışla bin 500 ile bin 800 kilogram ürün almasını bekliyoruz." diyerek bu yıl mısırdaki verimin çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Söğüt ayrıca, rutubeti 18`in üzerinde olan mısırın biçilmemesi uyarısında bulundu.
Çiftçi de emekçi de verimden memnun
Karataş ilçesi çiftçileri de bu yılın mısırda bereketli bir yıl olduğunu ifade ettiler. Her yıl dekar başına bin 300 ila bin 400 kilogram ürün alırken bu yıl bin 800 kilograma kadar ürün aldıklarını dile getiren Çiftçi Ahmet Karlı, “Bu yıl aldığımız bereketli ürünle emeğimizin karşılığını aldık.”dedi.
Biçerdöveri ile mısır biçen Ramazan Dursun da, artan mısır alanlarının işlerini olumlu etkilediğini söyledi. Dekar başı 20 TL ile biçim yaptıklarını ifade eden Dursun, “Çiftçimiz eksin kazansın. Bu çiftçimizle birlikte bizi de sevindiriyor. Çiftçi ekip, alın teri ile para kazanıyor. Biz de biçiyoruz ekmeğimizi kazanıyoruz. Çiftçi ekince, tarım işçileri, nakliyeciler, sanayi sektörü ve tüm ülke kazanıyor.” diye konuştu. (Ayhan Kaya - İLKHA)