Yaz aylarında çocukları tehdit eden ishal vakalarına karşı anne ve babaları uyaran Uzman Dr. İlhan Dindar “ Eğer belirtiler 3 gün içinde geçmezse tehlikeli sonuçlar doğurabilir” dedi.
Uzman Doktor İlhan Dindar yaz aylarında salgın haline gelen çocuk ishallerine karşı anne babaları uyardı.
İshalin en önemli nedeninin mikroplar olduğuna dikkati çeken Dr. Dindar, ishalin 0-5 yaş arasındaki çocuklarda ölüme varan sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.
Yaz aylarında çocukları tehdit eden hastalıklardan biri olan yaz ishalleri hakkında bilgi veren Dr. Dindar, “Mikropların sebze meyvelerin iyi yıkanmaması, içme sularının temiz olmaması, ellerin iyi yıkanmaması ile vücuda geçmesiyle oluşuyor.”dedi.
İshalin nedenleri
Dr. Dindar, İshale yol açan mikropların üremesinde etkili olan sebepler ise şöyle sıralıyor:
“Tuvaletlerle içme suyu kuyuları/kaynaklarının 15 metreden yakın olması,
tarlaların sulanmasında kullanılan sulara lağım sularının karışmış olması, taharet için kullanılan el ile sifon, musluk ve kapı koluna dokunulması sonucu mikropların buralara bulaştırılması, sebze ve meyvelerin yetersiz yıkanması veya yıkanmaması, içme sularının kaynatılmaması, ellerin uygun şekilde yıkanmaması ve yiyeceklerin uygun koşullarda hazırlanmaması ve saklanmaması ishallere sebep olabilyor..”
Bu belirtiler varsa doktora başvurun
İshal`in 3 günü geçmesi durumunda tehlikeli olduğuna dikkati çeken Dr. Dindar, “Belirgin şekilde susama ve ya su-tuz kaybı belirtilerinin olması, çocuğun ishalinin 3 günden uzun sürmesi, çok sık veya fazla miktarda sulu dışkılama (günde 5 defadan fazla), tekrarlayan kusmalarının olması, yeme ve içmesinin bozulması,kakasında kan olması ve yüksek ateş risk oluşturmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Ne yapılmalı?
Dr. Dindar, çocuk ishal olduğunda yapılması gerekenler ise şöyle sıralıyor;
“Emziriliyorsa, emzirme kesilmemeli ve daha sık emzirilmelidir. Su kaybını önlemek için, her zamankinden daha fazla su ve sulu gıdalar (Kaynatılmış soğutulmuş su, evde hazırlanmış şeftali, elma, havuç suyu, ayran) verilmelidir. Her kakadan sonra 2 yaşından küçük çocuklara 1 çay bardağı, 2 yaşından büyüklere ise, 1 su bardağı yukarıda sayılan içeceklerden mutlaka içirilmelidir. İshali olan çocuk aç bırakılmamalı, beslenmesine devam edilmeli, sık sık ve az az miktarda beslenmelidir.” ( İLKHA)