Suriye`de 2011`den bu yana devam eden iç savaştan kaçan Ali Dımeşki Mısır`a gider, burada yaklaşık bir buçuk yıl kalan Dımeşki, darbenin ardından buradan da göç ederek İstanbul`a gelir. Burada geçim sıkıntısından dolayı barınamayan Dımeşki, çareyi Van`ın Gürpınar ilçesine Bağlı Güzelsu (Hoşap) Mahallesindeki akrabalarının yanına gelmekte buldu.
İlahiyat öğrencisi olan ve mahallede bulunan tek kuaförde çalışan Dımeşki, savaş, darbe ve geçim sıkıntısı üçgeninde devam eden hayat mücadelesini İlke Haber Ajansı'na anlattı.
Suriye`nin başkenti Şam`da yaşayan Ali Dımeşki, ülkede 15 Mart 2011'de başlayan iç karışıklardan dolayı 2013 yılının başlarındanMısır`a göç etmek zorunda kalır. Mısır`da Muhammed Mursi döneminde az da olsa rahat bir nefes alan Dımeşki, 3 Temmuz 2013'te General Abdulfettah El Sisi tarafından yapılan askeri darbeden sonra Mısır`da da barınamaz ve çareyi Türkiye`ye gelmekte bulur. İstanbul`a gelen Dımeşki, burada da geçim sıkıntısından barınamaz ve son çare olarak Van`ın Gürpınar ilçesine bağlı Güzelsu Mahallesi`ne taşınarak kuaförde çalışmaya başlar.
İkiz çocukları ve hanımıyla mahallede kiraladıkları bir evde kalan Dımeşki, geleceğinden endişe ettiğini belirterek, Türkiye`nin kendilerine vatandaşlık hakkı vermediğini ve yarın sınır dışı edilmeleri durumunda ne yapacağını ve nereye gideceğini bilmediğini ifade etti.
“Sisi darbeden sonra Suriyeli mültecileri barındırmadı”
Suriye`de yaşanan iç karışıklardan dolayı hayatın çok zor olduğunu belirten Dımeşki, “Suriye`de hayat çok zor. Ben Mısır`a gittim. Ailemle birlikte darbeden önce yani Muhammed Mursi döneminde güzeldi. Ancak Sisi darbe yaptıktan sonra bizi barındırmadılar. Sonra Türkiye`ye geldim. İstanbul`da da hayat çok zordu geçim sıkıntısı yaşadık. Burada yaşayan bir akrabam vardı. Buraya gelmemi burada hayatın daha ucuz olduğunu söyledi. Yaklaşık 7 aydır buradayım mesleğimi yapıyorum. Suriye`de bir yıl ilahiyat okudum. Mesleğin berberliktir. Burada sorunumuz en aza indi. Ancak vatandaşlık hakkımız yok yarın öbür gün sınır dışı edilirsek nereye gideceğimiz bilmiyoruz. Çocuklar var. Bu konuda endişeliyiz.” dedi.
“Türkiye daha iyi ama vatandaşlık hakkımız yok”
Mısır`da askeri darbenin Suriyeli mültecilerin barındırılmadığını ifade eden Dımeşki, “Mursi zamanı güzeldi. Fakat Sisi geldiğinden Suriyeli mülteciler barındırılmadı. Türkiye güzel ama müsaade yok. Geçici göçmen olarak kalabiliyoruz. Müsaade yok ama her şeye rağmen Türkiye daha güzeldir. Hoşap da güzeldir.” şeklinde konuştu.
“Savaş biterse Suriye`ye döneriz”
Tüm Suriyeli mülteciler gibi bir gün memleketine dönme hayalleri kuran Dımeşki, “Savaş biterse ben de memleketime giderim ama savaş var. Geri gitmemiz çok zor.” diye konuştu.
2011`de başlayan iç karışıklıklardan dolayı Suriye`de yüzbinlerce insan hayatlarını kaybederken milyonlarca insan ise mülteci konumuna düştü. 4 yıldır devam eden savaş ise en acımasız şekliyle devam ediyor. (Murat Dalgın - İLKHA)