Köylüler, karayolu boyu aralıklarla kendi imkânlarınca yaptıkları barakalarda havanın sıcaklığına aldırış etmeden bahçelerde yetiştirdikleri meyve ve sebzeleri satışa sunuyorlar. İş imkanları bulamayan yüzlerce genç, yerli mahsulleri geçim kaynağı haline getiriyor.

Kimileri kendi imkanları dahilinde saçlardan baraka yaparken, imkanı olmayan kimi gençlerde ya ağaç dallarından bir baraka yapıyor yada bir ağacın gölgesine sığınıyorlar. Yol kenarında sabahtan akşama kadar bekleyenlerin yüzde 95`i gençler ve çocuklardan oluşuyor.

Yaz ayının kavurucu sıcaklığında yolculuk yapan sürücüler, dere boyu kurulan bu tezgahların önünde veya soğuk bir çeşmenin başında dinlenerek alışveriş yapıyorlar. Gençler ve çocuklar tarafından yol kenarında satılan doğal sebze ve meyveler bir hayli yoğun rağbet görüyor.

Alan içi (Kermate) köyünden İsmail Doğanteymür, bahçelerde yetiştirdikleri meyve ve sebzeleri yol kenarında satarak geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Doğanteymür, “Bizler yaz aylarında bahçelerimizde yetiştirdiğimiz üzüm, incir ve nar gibi meyveleri getirip yol kenarında satıyoruz. Özellikle Bitlis deresinde yolculuk yapan sürücüler yol kenarında kurulan barakalarda satılan yerli mahsulleri tercih ediyorlar.” dedi.

Ürünlerini genellikle küçük siyah sepetlere koyarak satışa sunduklarını dile getiren Doğanteymür, “Bunun ağırlığı 5-10 kilogram arasında değişiyor. Böylece aileler rahatlıkla alabiliyorlar. Yetiştirdiğimiz meyve ve sebzelerimiz ilaçsız doğal olduğu için halk rağbet ediyor. Bizim de ekmek teknemizdir. Sonuçta bahçelerimizde yetiştirerek yol kenarına getirip sattıklarımızdan ekmeğimizi temin ediyoruz.” diye konuştu.

Doğanteymür,  “İş olsaydı köydeki gençler olarak belki bu işi yapmayacaktır. Fakat iş olmayınca kısa süreli olsa bile yaz aylarında bu işi yapıyoruz. Kış aylarında ise çalışmak için batı illerine gidiyoruz. Sürekli olarak bu böyle tekrar etmektedir. Bizler de bir iş istihdam ortamının oluşturmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

(Şükrü Tontaş-İLKHA)