Dünyanın ilk alışveriş merkezi olarak bilinen Bursa Tarihi Kapalı Çarşısı, özgün ve yeni vizyonuyla hizmete açıldı.
Dünyanın ilk alışveriş merkezi olarak bilinen ve 1958 yılında çıkan yangınla büyük bölümü zarar gören Bursa Kapalı Çarşısı restore edildikten sonra tekrar hizmete başladı.
Açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, çarşıların kent için taşıdığı değere dikkat çekerek Bursa`nın tarihi güzellikleriyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi`ne girdiğini hatırlattı. Altepe, “Bursa`nın kalbinde, kentin en önemli merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşı`da uzun yıllardır beklenen çalışmaları tamamlayıp hedefimize ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Kurulduğu günden beri en büyük restorasyondan geçirilen Kapalı Çarşının özgün kimliğiyle hizmete açılmasının çalışmalarını iki yılda tamamlandığı belirtildi.
Restorasyon kapsamında başta çatısı olmak üzere cepheler, zemin, giriş ve çıkışlar değişirken çatılar çini desenli olarak hafif metalden özgün mimariye uygun yapıldığı bildirildi.
Kapalı Çarşı`nın tarihi
Fethedildikten sonra kale dışına çıkan yerleşimiyle genişlemeye başlayan, İpekyolu ve Baharat yollarının kesişme noktasında bulunan Bursa`da Osmanlı tarafından hanlar, hamamlar yapıldı ve zamanla Tahtakale altında bir ‘Uzun Çarşı` aksı oluştu.
Orhan Gazi zamanında hanların araları çatı ile kapatılarak kapalı çarşılar meydana getirilmeye başlandı ve Kapalı Çarşı`nın ilk hali de bu şekilde oluştu. Daha sonraki yıllarda sahaflar, aktarlar, İvaz Paşa, gelincik, sipahiler, Karacabey (yorgancılar, sandıkçılar) Eski Bakırcılar çarşıları eklenerek kapalı çarşıyı oluşturdu.
1958 yılında tamamen yanıp yeniden inşa edilen Kapalı Çarşı, ilk halinde olduğu gibi tek katlı olarak değil alttan zemin kat, sokak seviyesinde ve yolların iki tarafında dükkanlar ve dükkanların üst katları olarak inşa edildi. Çarşının üstü de modern bir şekilde kapatıldı.
1855 depreminde yıkıldıktan sonra üstü açık kalan İvaz Paşa ve Eski Bakırcılar çarşıları da 1960 yılında restore edilerek üstleri kapatıldı. Kapalı Çarşı; Emir Han, Koza Han, Geyve Han gibi hanların aralarının zaman içinde çatı ile kapatılmasıyla oluşturuldu. Daha sonra sahaflar, aktarlar, yorgancılar, sandıkçılar, kuyumcular, kavukçular, iplikçiler, sipahiler ve bakırcıların ilave edilmesiyle genişletildi. Geçmişte alışveriş ve ticaretin nabzının attığı yer olan Kapalı Çarşı, bugün de Bursa`nın ticaret ve alışveriş hayatı başta olmak üzere tarihi, sosyal ve kültürel hayatın vitrini olarak, tarihi imajını yitirmeden yürüyüşünü sürdürüyor. (İLKHA)