2 Ağustos Pazar günü Ağrı ve Tendürek Dağı, yapılacak operasyonlar nedeniyle 15 gün süreyle güvenlik bölgesi ilan edildi.
Yine aynı gün Tunceli`de valilik kararıyla kent merkezinde 7, Ovacık ve Nazımiye ilçelerinde 2, Çemişgezek ve Hozat ilçeleri sınırlarında 1, Hozat ve Mazgirt ilçelerinde 1`er bölge olmak üzere toplam 14 bölge bugünden itibaren 15 gün süreyle özel güvenlik bölgesi oldu. İki kentte ‘özel güvenlik bölgeleri`nin belirlenmesinde, Tunceli karayolunda PKK`nın gerçekleştirdiği eylemlerle Ağrı`da jandarma karakoluna yönelik 2 askerin hayatını kaybettiği bombalı saldırının etkisi olduğu öğrenildi.
38 BÖLGEYE ULAŞTI
Bu son kararla mayıs ayından bu yana Tunceli ve Şırnak`ta 14, Ağrı`da 2, Gaziantep Karkamış`ta 2, Kilis`te 4 ve Siirt`te 2 olmak üzere ‘özel güvenlik bölgesi` ilan edilen toplam bölge sayısı 38`e ulaştı.
PKK ile mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle, meskûn mahal dışında, can ve mal güvenliğinin korunması bakımından girilmesinde sakınca bulunan yerlerde operasyonun devam ettiği süreyle sınırlı olmak üzere; Genelkurmay Başkanlığı veya İçişleri Bakanlığı`nın göstereceği lüzum üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile askeri veya özel güvenlik bölgesi ilan edilebilir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde vali kararı ile 15 güne kadar özel güvenlik bölgesi ilan edilebilir.
KAMULAŞTIRMA HAKKI VAR
Özel güvenlik bölgeleri içindeki gerçek ve tüzel kişilere ait mallar kamulaştırılabiliyor. Güvenlik bölgelerinin dış sınırlarından itibaren en çok 200 metreye kadar olan saha dahilinde yangın ve patlama tehlikesi gösteren her türlü maddenin imalatı, depolanması ve satış yerlerinin açılması yasaklanabiliyor. Bu yasakla ilgili sınır, özel güvenlik bölgelerinde mahalli mülki amirler tarafından tespit ediliyor. Kamulaştırma yapılan güvenlik bölgelerine buradaki tesislerde görevli olanlarla, askeri güvenlik bölgelerinde yetkili komutanlığın izin verdiği kişilerden, kamu ve özel kuruluşlara ait tesislere ise bu konuda yetkili makamın izin verdiği kişilerden başkası giremiyor.
Kaynak : Habertürk