Diyarbakır`ın Çınar ilçesine bağlı Karasungur (Gelîyê Bûka) Mahallesi`nde 120 hane odluklarını ve mahallede yaklaşık olarak 1200`ün üzerinde insanın yaşadığını belirten mahalle sakinleri, mahallelerinde iş istihdamının olmaması, okul ve alt yapı eksikliği ile yolların bozuk olmalarından kaynaklanan sorunların bir türlü giderilmediğini belirterek sıkıntıları dile getirdi.
Çınar ilçesine 60 kilometre uzaklıkta bulunan mahallelerinin hizmetten yoksun olduğunu belirten, mahalle sakinleri, bölgede hizmet adına belediyenin hiçbir adım atmamasına tepki göstererek, yetkililerden yıllardır sürüncemede bırakılan sorunlarının giderilmesini istediler.
Mahallelerinin sorunları hakkında İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) açıklamalarda bulunan Karasungur Mahallesi Muhtarı Edip Güzel, mahallelerinde yaklaşık bin 200 kişinin yaşadığı büyük bir mahalle olduğunu ve bu güne kadar sorunlarının giderilmesi için defalarca belediyeye başvuruda bulunmamalarına rağmen bir sonuç alamadıklarını söyledi.
“HDP`ye oy vermediğimizden dolayı hizmet görmüyoruz”
İş istihdamı, eğitim, sağlık ve alt yapı gibi alanlarda sorun yaşadıklarını belirten Güzel, “Mahallemizde kanalizasyon sistemi yok. Yol yok. Hepsi bir yana, bir hastamız olduğunda ya Diyarbakır merkeze, ya da Çınar`a götürmek zorunda kalıyoruz. Mahallemiz biraz büyük olduğu için insanlar sıkıntı yaşıyor. Defalarca dilekçe vermemize rağmen belediye bizimle ilgilenmiyor. Sıkıntılarımızı görmüyor, görmek istemiyor. Öyle görünüyor ki; HDP`ye oy vermediğimizden dolayı hizmet görmüyoruz.” dedi.
“Baraj yapılırsa pirinç ekebiliriz”
Mahalle sakinlerinin en büyük sıkıntılarından birinin de istihdam sorunu olduğunu ve gençlerinin birçoğunun genellikle mevsimlik işçi olarak il dışına giderek çalışmak zorunda kaldıklarını belirten Güzel, bölgelerinde çok geniş arazilerin olduğunu ve topraklarının pirinç yetiştirilmesi için bulunmaz bir hazine olduğunu söyledi.
Güzel, “Elimizde bir hazine var. Geniş arazilerimiz, pirinç için verimli topraklarımız var. Ancak su yok. Defalarca gündeme getirdik, sorunumuzu yetkililere ilettik. Bu bölgede bir baraj yapılması durumunda burada bulunan birçok insan evinden ayrılmadan ekmeğini kazanabilecek dedi. Ama olmadı, bir türlü bir baraj yapamadılar. Hâlbuki barajın kurulması için daha önce karar alınmış hatta yer tahsisi dahi yapılmıştı. Çokta uygun bir yerde mevcut. Ama karar verilmişken birilerinin siyasi baskıları ve oyunlarıyla baraj yapımı engellendi. Sizin vesilenizle bir kez daha dile getirmek istiyorum. Bu barajın yapılması bölgemiz için bir can damarı olacaktır.” şeklinde konuştu.
“Yetkililer derslik sayısını artırsın ve lise yapsınlar”
Karasüngür Mahallesi`nde öğretmenlik yaptığını belirten öğretmen Rıdvan Güzel ise, eğitim alanında çok büyük sıkıntıları olduğunu belirterek, yaşadıkları sıkıntılar hakkında bilgi verdi.
Okullarının mevcut öğrenci sayısını kaldırmadığını, acil olarak derslik ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğini belirten Rıdvan Güzel, ilkin acil olarak mevcut okula ek derslikler ile bir lisenin yapılması talebinde bulundu.
Rıdvan Güzel, “Burada lise yapılması için öğretmenler olarak dilekçe verdik. 8. sınıfı bitiren bir öğrenci Çınar`a gitmek zorunda kalıyor. Taşımalı eğitim çocuklar için çok büyük sıkıntı. Dışarı gittikleri içinde her aile de çocuğunu liseye göndermiyor. Dolayısıyla eğitim yarıda kalıyor. Mahallede bir okulun olması durumunda hem çocukların eğitimi yarım kalmayacak, hem de okul olmadığı için çocuklarını okula göndermeyenler bu tavırlarından vaz geçecekler.” İfadelerini kullandı.
Daha önce mahallelerinde lise yapımı için adım atıldığını, hatta temelin dahi kazıldığını belirten Rıdvan Güzel, iş başlamış ilerliyorken bir anda inşaatın durdurulmasına ise bir anlam veremediklerini sözlerine ekledi.
“Çocuklarımızı çalışmak için dışarıya göndermek istemiyoruz”
Mahalle sakinlerinden Abdulkadir Aslar ise, çocuklarını çalışmak için artık dışarıya göndermek istemediklerini belirterek, bölgede yapılacak bir barajın tüm bölge halkı için bir ekmek kapısı olacağını ve imkanın kendilerine verilmesi gerektiğini söyledi. (Hamza Adiyaman-İLKHA)