Batmanlı hayvansever, 20 senedir hobi olarak yüzlerce kuş türü beslediğini ifade ederek hayvan sevgisiyle büyüdüğünü, hayvanların alımı, yiyeceği ve bakımına 10 binlerce TL harcadığını ve her ay yaklaşık bin TL masraf yaptığını belirti. 

Hayvan sevgisinin çocukluğundan beri var olduğunu belirten Mehmet Ali Toğyıldız (30), yaklaşık 100 çift kuş beslediğini, beslediği hayvanların çiftinin 300 TL ile bin 500 TL arasında değiştiğini söyledi.

Yıllar önce kuşları kendi işyerinde kafeslerde beslediğini söyleyen Toğyıldız, “Kendi imkanlarımdan dolayı kendi evimin terasında kuşlarım için mini bir ev yaptım. Kafeslere göre daha özgür ve rahat bir ortamı düşünerek bunu yaptım.” dedi.

Beslediği kuş çeşitlerinden bahseden Toğyıldız, “Çoğu kuşlarım Türkiye iklimine sahip değil Avusturalya iklimine sahiptirler. Batmanla coğrafyaları fazla farklı olmadığı için ortalama 6 çeşit ispinoz kuşlarım var. Muhabbet kuşlarım ise güllü ve Jumbo türüne ait. Ortalama 8 çeşit kuş türü besliyorum. Sayı olarak da 100 çift kuşum var. Hayvanlara hak ihlali yapmamak lazım, sonuçta onlar da birer canlı.” ifadelerini kullandı.

Kuşlarını nasıl beslediğini de anlatan Toğyıldız, “İspinoz kuşların çifti 300 TL’den bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. Bu kuşlarımı ticari amaçla kullanmıyorum hobi olarak besliyorum. Almış olduğum kuşlarıma ortalama olarak 30 bin TL harcadım. Bu kuşlar bu coğrafyanın kuşları olmadığından buralarda bulunmuyor. Gaziantep, İstanbul, Adana gibi Türkiye’nin birçok yerinden satın aldım. Bu kuşlarımın bakımı için aylık ortalama olarak bin TL masrafım oluyor. Özellikle özel mamaları için çok para gidiyor. Kuşlarıma ayrıca havuç ve yumurta veriyorum. Kuşlarımın bakımını güzel yaptığım için de kuşlarım burada üreme de yapıyorlar. Bu hayvanlar kolay yavru vermez ama bakımları güzel olursa ve onlara sevgi beslersen çok yavru yapar.” şeklinde belirtti.

Batman’ın havası sıcak olduğu için kuşlarının bulunduğu yeri serinlettiğini ifade eden Toğyıldız, kışın da kuşları için yaptığı evi kalorifer petekleriyle ısıttığını söyledi. 

Kuşların yuvalarını kendilerinin yaptığını belirten Toğyıldız, “Kendilerine doğal ortamda lazım olabilen iplik olsun çalı çırpı olsun hazır bulunduruyoruz. Onlar kendileri yuvalarını yapar. Kuşlar her yuvada yumurta yapmazlar her kuş türü kendilerine özel yuva yaparlar. Ayrıca kuşlarımız yeni doğduğu zaman 3-4 günlük oldukları zaman ayaklarına bilezik takılır. Bileziklerin üzerinde yaşları yazılıyor.” diye konuştu.

Batman’daki veterinerlerde ilaç bulamadıklarını belirten Toğyıldız, “Kuşlarımız hastalandığında Batman’daki veterinerlerde ilaç bulamıyoruz. Batıda bir veterinere gidildiği zaman her türlü ilaç bulunur. Kendi imkânlarımızla internet üzerinden araştırıp ilaç alıyoruz ve tedavi ediyoruz.” şeklinde konuştu. (M. Sait Çelik – İLKHA)