Alınan bilgiye göre, Demirtaş hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun "Kamu  Barışına Karşı İşlenen Suçlar" bölümündeki 214/2. maddesinde "Halkın bir kısmını  diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, tahrik etmek" suçundan soruşturma  yürütülüyor.

Başsavcılık, soruşturmada Selahattin Demirtaş'ın üzerine atılı suçun  yasal unsurlarının oluştuğuna karar verirse, Anayasanın 83. maddesine istinaden,  "Dokunulmazlığının kaldırılması" talebinde bulunacak.

Hazırlanacak fezleke, TBMM Başkanlığı'na sunulmak üzere Adalet  Bakanlığı'na gönderilecek.

Demirtaş hakkında dava açılırsa, 24 yıla kadar hapsi istenecek.

6-8 Ekim olayları

HDP'nin 6 Ekim'de, DAEŞ'in Kobani'ye (Ayn el Arap) yönelik saldırıları  bahane edilerek yaptığı çağrının ardından 35 ilde izinsiz gösteriler yapılmıştı. Olaylarda 50'ye yakın kişi hayatını kaybetmiş 16 yaşındaki Yasin Börü ve 3 arkadaşı HDP'liler tarafından vahşice katledilmişti. 

Çözüm süreci adına bugüne kadar herhangi bir soruşturma açılmayan Demirtaş için PKK'nın saldırıları ardından soruşturma başlatıldı.

6 Ekim'de HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da olağan toplantının  ardından yaptığı açıklamada, "Kobani'de yaşanan katliam girişimine karşı 7'den  70'e bütün halklarımızı sokağa, alan tutmaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz.  Bundan böyle her yer Kobani'dir" ifadelerine yer verilmişti.

Gösterilerde 25 kaymakamlık binası, 67'si emniyet, 29'u siyasi parti,  212'si okul  olmak üzere bin 113 bina da hasar görmüştü. Şiddet eylemlerinde  özel, belediye, ambulanslar ve polis araçları yakılmış ve toplamda bin 177 araç  kullanılamaz hale gelmişti.