Diyarbakır’da hasadı yapılmış arazilerde anız yakan 41 çiftçiye yaklaşık olarak 148 bin TL para cezası verildiği belirtildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, son zamanlarda artan anız yangınlarıyla ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) açıklamalarda bulundu.
Bu yılki yangınların genellikle yerleşim birimlerinin etrafındaki tarlalarda meydana geldiğini söyleyen Atalar, yangınların bir kısmının anız kaynaklı, diğer kısmının ise farklı nedenlerden kaynaklı olduğuna işaret etti.
“Anız ekipleri, çiftçilerimize anız yakmanın zararlarını anlattı”
Anız yangınları hakkında çiftçilere bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını belirten Atalar, “Bölgemizdeki 38 bin çiftçimizin bilgilendirme çalışmalarını tamamladık. Belli aralıklarla çalışmalarımız devam ediyor. Sistemimize kayıtlı 8 bin 700 çiftçiye cep mesajı atıldı. Bununla ilgili broşür ve afiş dağıttık. 17 ilçede oluşturduğumuz anız ekipleri, hem eğitim çalışmaları yaptı hem de anız yakmanın zararlarını çiftçilerimize anlattı. Anız yakmamanın faydaları noktasında da bilgilendirmeler yaptık.” dedi.
Anız yakmakta ısrar eden çiftçilere yönelik tespit çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Atalar, şunları söyledi:
“Ekiplerimiz, önce anız yangınlarının olduğu yere intikal ediyor. Güvenlik güçlerimizin beraberliğinde ortak yaptığımız çalışmalarımız var. Arazi yerine gittiğimizde tarlanın yanma derecesine bakılıyor. Ne kadar alan yanmış gibi çeşitli veriler alınıyor. Tarlanın yanma şekliyle ilgili fotoğraflar çekiliyor. ‘Kasıtlı mı, kasıtsız mı yakıldı’ noktasında tespitler yapılıyor. İlçe müdürlüklerimizde kasıtlı mı ya da kasıtsız mı yakıldığı belirlendikten sonra cezai müeyyideler uygulanmak üzere Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne dosyalar gönderiliyor.”
41 çiftçiye anız yakma cezası verildi
Hasadı yapılmış arazilerde anız yakan 41 çiftçiye yaklaşık olarak 148 bin TL para cezası kestikleri bilgisini veren Atalar, “Önümüzdeki günler için hazırlanan dosyalarımız var. Bunlarda 43 kişinin 59 parselinde tespitler tamamlandı, çalışmalar bitirilmek üzere. Bununla ilgili dosyalar tamamlandığında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilecek. Bu arada çıkan yangınların tespitleri devam ediyor. Ekiplerimiz devamlı faal halde. Önümüzdeki günlerde bunlarla ilgili ceza uygulanacak, çiftçilere tebligat ulaşacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Anız yangını, çiftçinin üretim maliyetini artıracaktır”
Atalar, hiçbir çiftçinin anız yakma durumu ile karşı karşıya gelmesini istemediklerine vurgu yaparak, “Normalde topraktaki organik maddenin var olmasıyla kullandığımız gübrenin etkinliği artıyor. Organik madde miktarını artıran da toraktaki canlıların varlığıdır. Bir anız yangını, toprağın ilk 5 santimindeki bütün canlıların ölümüne sebep olmakta ve toprak, 3 ya da 5 senede kendini toparlayamayacak hale gelmektedir. Anız yangını, çiftçinin üretim maliyetlerini ileriki yıllarda artıracaktır. Bunları çiftçilerimize anlatmaya devam edeceğiz. Çiftçimizden de beklediğimiz bir an önce bu uygulamalardan vazgeçmeleridir.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA)