Diyarbakır Medya Mensupları Derneği (DİMED), yaptığı açıklamayla 24 Temmuz Basın Bayramını kutladı.

24 Temmuz 1908'in, basına sansürün kaldırıldığı ve bu tarihten sonra sansürün ağır suçlardan sayıldığı bir milat olduğu ve münasebetle 24 Temmuz'un ‘Basın Bayramı` olarak kabul edildiği belirtildi.

Toplumu doğru bilgilendirmek adına, tüm zorluklara rağmen gece-gündüz demeden, 7 gün 24 saat habere ulaşılmasını sağlayan basın mensuplarının bayramının tebrik edildiği açıklamada, "Basın Bayramı her ne kadar sansürün ve baskının kaldırıldığı gün olarak anılsa da maalesef tüm dünyada ve Türkiye`de hâlâ basın yayına ve mensuplarına baskı uygulandığına şahit olmaktayız.

2015 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi`ne göre, 180 ülkelik basın özgürlüğü listesinde Türkiye 149`uncu sırada yer almaktadır. Bu veriler, Türkiye'deki basın özgürlüğünün ne ölçüde olduğunu açık şekilde göstermektedir." Sözleriyle basın mensuplarının yaşadıkları zorluklara dikkat çekildi.

Basın mensupları görev yaparken zaman zaman polis, bazen de farklı güç odaklarının saldırılarına maruz kaldığı ifade edilen açıklamada, "Basın mensuplarına yönelik kimden kaynaklanırsa kaynaklansın şiddet ve yıldırma girişimlerini kabul edilemez buluyoruz.

Halkın haber alma ihtiyacını karşılama noktasında kamu görevi gören basın çalışanlarının, yaptığı haberlerle yöneticiler üzerinde otokontrol etkisi olduğu açıktır. Hakkın ve haklının yanında, haksızlığın karşısında yer alan basına her zaman ihtiyaç vardır. Bundan dolayı basın özgürlüğü olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır." denildi.

Halkın gerçeklerinin sansürsüz ve tüm boyutlarıyla öğrenmesinin temel bir hak olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bir ülkede temel hak ve özgürlüklerden bahsedilebilmesi için basın kuruluşlarının ve dolayısıyla gazetecilerin sansüre uğramadan, olan biteni bütün gerçekliğiyle, halk yararına aktarabilmesi, haberleştirebilmesi ve kamuoyuna duyurulabilmesi hayati önem taşımaktadır."

Açıklamada son olarak, "DİMED olarak; gece-gündüz demeden emek sarf eden, her türlü zor şartlarda işini yapmaya çalışan değerli basın mensuplarımıza çalışmalarında başarılar diler, basınımızın 24 Temmuz Basın Bayramını kutlarız." denildi.  (İLKHA)