Uzmanlar, artan hava sıcaklıklarına karşın vücudun ihtiyacı kadar su tüketilmemesinden kaynaklanan böbrek taşı riskine dikkat çekiyor.

Aşırı kilolu ve hareketsiz kişilerde daha fazla görülen böbrek taşı, Türkiye`de yaygın görülen hastalıklardan biri. Tedavi edilmediğinde böbrek kaybına yol açabildiği belirtiliyor.

Nefroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Çelik, aşırı sıcaklarda vücuttaki suyun terleme yoluyla kaybedildiğine dikkat çekerek, “Eğer yeterli sıvı alınamazsa idrar miktarı azalıyor ve bol idrar ile vücuttan kolayca atılması mümkün olan maddeler birbirine eklenerek taş oluşumuna neden oluyor.” dedi.

İhmal edilen taş böbrek yetmezliğine götürebiliyor

Böbrek taşlarının bazen böbrek fonksiyonunu bozuncaya veya kalıcı hasarlar oluşturuncaya dek belirtisiz büyüyebildiğini belirten Çelik, böbreğinde taş olduğunu bildiği halde bir uzmana başvurmakta geç kalarak organ kaybı yaşayan hastalarında varlığına dikkat çekti.

Taşın böbrekte yaratabileceği sorunların bulunduğu yere göre değişiklik gösterdiğini söyleyen Çelik, taşın, böbrekte üretilen idrarı mesaneye taşıyan ‘üreter`in ağzına yerleşmesinin idrar çıkışının azalmasına ya da durmasına neden olduğunu belirtti. Bu durumun uzun sürmesi halinde idrarın geriye dönüp böbreğe baskı yaptığını ve şişmesine neden olduğunu belirten Çelik, “Hidronefroz olarak adlandırılan bu durum bize o bölgede taşa bağlı ya da bir başka nedenle oluşmuş tıkanıklığı gösteriyor” dedi.

Çelik, erken tanı için hastanın kendisinde ve ailesinde taş öyküsü varsa böbreğin yılda en az bir kez ultrason ile takip edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bir böbreği alınmış hastaların ise 3-6 aylık aralıklarla takip edilmeleri ve diğer organın çok iyi korunması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.   (İLKHA)