ANKARA - CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.
Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ve soruları yanıtlayan Koç, Suruç ve Adıyaman'daki terör saldırılarını hatırlattı.
Suruç'ta 32 genç fidanı vahşi bir terör saldırısı sonucu kaybettiklerini belirten Koç, hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi. Yakınlarını kaybedenlere de başsağlığı dileyen Koç, terörün ağır bir insanlık suçu olduğunu kaydetti.
Terörün bir başka acı yüzünün de aynı gün Adıyaman'da ortaya çıktığını ifade eden Koç, "Bir uzman onbaşımızı bir terör örgütünün saldırısı sonucu şehit verdik. Piyade on başımıza da Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına ve milletimize başsağlığı dileklerimizi iletiyorum" dedi.
Koalisyon görüşmesi
Hükümet kurma çalışmalarına ve bugün Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'le gerçekleştirdiği görüşmeye değinen Koç, bazı tutumlar nedeniyle AK Parti'nin dışarıda kalacağı bir seçeneğin mümkün görünmediğini dile getirdi.
CHP'nin baştan beri "ülkeyi hükümetsiz bırakacak, bir çözümsüzlüğün adresi olmayacaktır" dediğini aktaran Haluk Koç, şunları kaydetti:
"Geldiğimiz noktada hükümeti kurmakla görevlendirilen Sayın Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta CHP'ye yaptığı ziyaretten sonra bu niyetler karşılıklı olarak ifade edilmiş, ondan sonra da müzakere için ön görüşme niyeti ortaya konduktan sonra da bu süreçte nasıl yol alınabileceği bugün tespit edilen iki isim arasında, Sayın Ömer Çelik ve CHP'yi temsilen benim aramda bir ikinci ön görüşmenin devamı olan bir görüşmeyle devam etti. Bugünkü toplantıda bir yöntem üzerinde duruldu, alt başlık değerlendirilmesi yapılmadı. 14 temel ilke belirlemiştik. Bu 14 temel ilke, aslında CHP'nin öne sürdüğü koalisyon koşulları değil, bir demokrasinin olmazsa olmaz şartları olarak algılanması gereğinin de altını çizmiştik. Bu çerçeve içerisinde bu yöntem tartışmasında önümüzdeki günlerde oluşturulacak müzakere heyetleri, Sayın Genel Başkanların bilgisi dahilinde temel ilkeleri, ana görüşme başlıklarını, demokratik kurum ve kurallarda oluşan aşınmaların nasıl giderileceğini, sosyal ve ekonomik politikalarda nelerin ortaklaşılabileceğini ve üçüncü bir başlıkta, dış politikada nelerin masada bulunabileceğini alt başlıklar olarak değerlendirme kararı alındı."
Görüşmelerde, geniş tabanlı ve uzun süreli bir hükümet yapısıyla Türkiye'nin önündeki sorunları aşma kararlılığının yakalanıp, yakalanmayacağının değerlendirildiğini anlatan Koç, sözlerine şöyle devam etti:
"Bugünkü görüşmeleri bir yöntem görüşmesi olarak alabilirsiniz. Toplam süre en fazla 10-12 gün içinde bir temel sonuca varmak mümkün olacak veya olmayacak. Her iki koşulda da her iki tabloda da gereken açıklamalar yapılacak."
İhsan Özkes'in istifası
Koç, gazetecilerin İstanbul Milletvekili İhsan Özkes'in istifasına ilişkin soruları üzerine de "Sayın Özkes çalışkan bir milletvekilimizdir. CHP'nin son Olağanüstü Genel Kurultayı'nda da çarşaf listeyle yapılan seçimlerde, Parti Meclisi'ne girerken en yüksek oyu CHP delegesinden almış bir arkadaşımızdır. Zaman zaman CHP örgütleriyle, milletvekilleri arasında kendi seçim bölgelerinde birtakım anlaşmazlıklar olabilir. Bunlar böyle partiyle yolunu ayıracak noktaya hiçbir zaman gelmez. Anlık kızgınlık içinde verilen kararlar da kalıcı olmaz" dedi.
İhsan Özkes'in istifa dilekçesinin ulaşıp ulaşmadığının sorulması üzerine Koç, kendilerine dilekçenin ulaşmadığını bildirdi.
AA