Ağrı merkez ve ilçelerinde geçmişten bu güne devamlılığını koruyan ve hemen hemen her bayram yapılarak gelen misafirlere ikram edilen Halise yemeği Ağrı bayramlarının vazgeçilmez yemekleri arasında.

Tandır ateşin, buğday kırması ve kemiksiz etle hazırlanan, üzerine tereyağı dökülerek ikram edilen halise yemeği, bu bayramda da sofralardaki yerini aldı.

Tandırda daha önce pişirilen halise yemeğinin çömlekten çıkarılarak tabaklara konulduğunu ve üzerine kızartılmış tereyağı dökülerek misafirlere ikram edildiğini belirten Adem Karhan, "Dedelerimizden, babalarımızdan kalma bir gelenektir. Hanımlar için çok zor ve çok sabır isteyen bir iş ama biz bunu sürdürmek istiyoruz. Çünkü halise yemeği bayramların olmazsa olmazıdır." diye konuştu.

Halise yemeğinin yapımında da güzel bir birliktelik ruhu oluştuğunu ve bayanların bir araya gelerek imece ruhuyla çalıştıklarını belirten Karhan, yemeğin Ağrı bölgesinde geçmişi olan bir yemek türü olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Kadınlar bayramdan bir gün önce halise yemeğini pişirmek için çalışmalarına başlıyor. 4-5 kadın halise yemeği ile saatlerce uğraşıyor. Çömleğin içerisinde ateşi köz haline getirilen tandırın içine bırakıyoruz. Gece sabaha kadar sürekli nöbetleşerek, yemeği karıştırmak suretiyle hazırlanıp Bayramda gelen misafirlerimize ikram ediliyor." (Ömer Adıgüzel - İLKHA)