Ramazan Bayramının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan ve Bayramın ilk günü sofralarda yerini alan yuvalama yemeği baklava ve tatlı çeşitlerinin yanında bayramda ziyarete gelen misafirlere ikram ediliyor.

Ramazan bayramı öncesi Gaziantepli hanımlar yoğun ve tatlı bir heyecan içinde ‘Antep kahkesi` kurabiye ve pasta çeşitleri hazırlıklarının yanında Antep sofralarının bayramda vazgeçilmezler arasında imece usulü ile yapılan yuvalama yemeği mutlaka yer alıyor.

Oldukça zahmetli bir yemek olan yuvalama yemeği yapan ev hanımları, imece usulü ile yaptıkları yuvalama yemeğinin hem yoğurtlusunu hem de Antepliler arasında eşkileme diye tabir edilen salçalısını hazırlayarak misafirlerine sunuyorlar.

Yuvalama yemeğinin ıslatılıp kurutulduktan sonra havanlarda dövülerek un haline getirilen pirincin çiğköftelik et ile yoğrularak yapıldığını belirten ev hanımları, et yoğrulmasının ardından nohut büyüklüğünde tanelere ayrılıp, et ve nohutla birlikte pişirildiğini ve daha sona süzülmüş yoğurtla karıştırılıp bayramda misafirlere ikram edildiğini söyledi.

Bir kişinin bu yemeği yalnız yapmasının oldukça zahmetli olduğunu ve bu yemeği hanımlar yardımlaşarak yapması ise bayrama ayrı bir güzellik kattığını beliren ev hanımları, Gazianteplilerin geleneksel bayram lezzeti olan yuvalama yemeği ile misafirlerini karşılarken, baklava ve tatlı çeşitlerini yemek istemeyen misafirlere bu yemeğin bir alternatif hatta tercih olduğunu belirtiyor.  (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)